Hierop moet je letten als je een nieuwe wasmachine koopt

Wasmachines zijn enorm geëvolueerd de afgelopen jaren. Hier zijn vier dingen om op te letten bij de aankoop.
LG Electronics Wasmachines zijn enorm geëvolueerd de afgelopen jaren. Hier zijn vier dingen om op te letten bij de aankoop.
Een wasmachine is een investering die echt jaren moet meegaan, dus wanneer je voor de aankoop van een nieuwe/eerste toestel staat, kun je beter het beste nemen wat er momenteel op de markt is. Hier zijn vier dingen om rekening mee te houden.

1. Het energielabel

Net als bij koelkasten, vaatwassers en andere huishoudapparaten is er sinds een jaar of twee geleden het nieuwe energielabel A+++ bijgekomen. Dat levert, zeker voor de gewoonlijke duurtijd van een wasmachine, een enorme winst op in de energie die het toestel verbruikt. Goed voor je portemonnee en het milieu dus.

2. Capaciteit

Een grotere trommel betekent ook dat je meer was in één beurt kunt wassen. Die capaciteit wordt uitgedrukt in kilogram: een trommel die 7 kilogram was aankan is vandaag wel zo’n beetje het minimum. Het kan bij de duurdere toestellen tot meer dan het dubbele daarvan gaan.

3. Toerental

Het toerental speelt dan weer een grote rol in hoe droog de was uit de machine komt. Hoe sneller de trommel draait, hoe droger hij is na de wasbeurt. Toerentallen beginnen bij duizend toeren per minuut, en gaan tot 1.600 toeren. Een toestel met toerental van minstens 1.400 toeren, dat ervoor zorgt dat er nog maar 50 procent restvocht in je was zit, is aanbevolen. Neem er dan wel een met een speciaal programma voor delicate was, zodat het toerental wat wordt teruggedrongen.

4. Speciale programma’s

Een ander element dat een grote rol kan spelen in je aankoop zit in de speciale wasprogramma’s die je kunt instellen. Van een stoomprogramma tot een voor baby- of sportkleren: het is een beetje afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ook zijn er toestellen met anti-kreuk-instellingen of extra spoeling. Merken als Samsung, LG en Miele hebben ook digitale functies die bedienbaar zijn met een smartphone-app, wat het monitoren en bijsturen ook weer makkelijk maakt.

Vergelijk hier de prijzen van het topsegment van wasmachines

Lees ook:

Vijf must-have keukentoestellen voor wie gezond wil koken

Stofzuiger nodig? Deze aanraders hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Vijf innovatieve huishoudtoestellen die jouw leven zoveel makkelijker maken
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieven Merckx

  veel zever, veel pakskes. De waarheid is een paar mails geleden aangehaald: oude machines wassen beter. Waarom? Ze verbruiken tenminste voldoende water om uw wasgoed goed te schudden ( wat je tenslotte doet met uwe wonderwash). Ze spoelden ook beter uit, because voldoende water. Dat energielabel is enkel een merchandising-truc te vergelijken met de euronorm van uwe turbodiesel....

 • alex devos

  Koop een wasmachine waar er was in kan

 • Pierre vaneylen

  Koop vooral bij de kleinhandelaar, hij zorgt voor een degelijke service en zorgt voor leven in de gemeente. Als de kleinhandel uitgestorven is , resten er ons nog alleen getto's waar men straathoekwerkers moet inschakelen!

 • james vroman

  leuk toestel die Wonderwash Freddy !

 • Dick van Aggelen

  Koop geen Italiaans merk maar Duits, liefst Miele.