Help, mijn iPhone ligt in de wc!

Doe-het-zelfoplossingen voor smartphoneproblemen

Getty Images/iStockphoto
De mogelijkheden van een smartphone zijn eindeloos, maar die technologische vooruitgang heeft ook een keerzijde: anders dan de robuuste en haast onverwoestbare Nokia 3310 uit mijn jeugd is de zaktelefoon van tegenwoordig stukken fragieler. Met deze tips kan je thuis zelf aan de slag bij de meest voorkomende smartphoneproblemen.

Mijn scherm zit vol krassen

Hoewel smartphoneschermen doorgaans voorzien zijn van een antikraslaag, komen er na verloop van tijd toch gemene krassen in. Tandpasta wordt vaak gebruikt als gratis Tante Kaat-middeltje. Doe een klein beetje tandpasta (géén gel-tandpasta, maar de klassieke witte variant, zonder korrels) op het puntje van een wattenstaafje en wrijf dit in cirkels over de krassen totdat ze weg gaan. Maak je scherm vervolgens schoon met een licht vochtig doekje. Ook autokrasverwijderaar doet wonderen. Ga wel eerst na of jouw smartphone in aanmerking komt voor de truukjes: zo is dat bij de nieuwste iPhone-modellen niet het geval. En natuurlijk: beter voorkomen dan genezen. Schaf je een screenprotector aan voor enkele eurootjes.

Mijn smartphone is kopje onder gegaan

Nog een klassieker onder de pechvogels: je smartphone die uit je broekzak valt, recht het toilet in. Vis het toestel er vlug uit, want water kan in een mum van tijd schade aanrichten aan de binnenkant van je telefoon. De allerbelangrijkste stap: verwijder ook meteen de batterij uit het toestel. Neem er ook de SIM-kaart uit. Verwijder alle hoesjes. Dep de onderdelen nu droog met keukenpapier. Leg alle onderdelen van je smartphone, behalve de SIM-kaart, nu in een luchtdichte bak met ongekookte rijst. Laat een paar uur rusten: de rijst neemt alle resterende vocht op. Met een beetje geluk is je telefoon weer als nieuw.

De batterij loopt snel leeg

Hoe duur je mobiele telefoon ook mag wezen: elke batterij verliest mettertijd aan capaciteit. Enkele truukjes om stroom te sparen: sluit de applicaties die onnodig op de achtergrond draaien af, haal mailtjes handmatig binnen (en niet automatisch) en pas de helderheid van je scherm aan naar zo donker mogelijk. Zet alleen je wifi, gps/locatievoorzieningen en bluetooth aan als je dit werkelijk nodig hebt. Haalt dit allemaal weinig uit, dan zal alleen een nieuwe batterij soelaas brengen. Maar koop geen goedkope Chinese namaakbatterijen, die kunnen vuur vatten.

Mijn smartphone laadt niet meer op

Check eerst of het probleem niet bij je lader ligt, in plaats van aan het toestel. Werk met originele laders, niet met goedkopere versies. Dit loont op langere termijn, want goedkopere adapters veroorzaken vaak onnodige warmteopwekking en verlies van voltage. Een smartphone moet je overigens niet helemaal laten leeglopen: laad op wanneer de accu nog ongeveer 30 tot 40% heeft. Ligt het probleem niet aan de lader, breng je toestel dan binnen bij een hersteldienst.

Mijn smartphone reageert niet meer

Reageert je smartphone niet meer op je commando's? Probeer te resetten. Op een iPhone doe je dat door de thuis- en aan/uit-knop tegelijkertijd in te drukken. Bij de meeste Android-toestellen doe je dat door de aan/uit-knop 3 seconden in te houden. Let op: dit is gewoon een 'zachte' reset, waarbij niets verloren gaat. Je kan ook nog een stap verder gaan en je toestel met een 'hard reset' terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Ik heb geen of slechte ontvangst

Zet je smartphone even in vliegtuigmodus en dan terug in actieve modus. Zo moet het toestel opnieuw  het netwerk zoeken, en heb je hopelijk wél weer ontvangst.

Smartphone te traag? Kwijt? Codes vergeten of beller blokkeren? Het antwoord op deze vragen lees je net als 13 andere handige tips in de weekendkrant van Het Laatste Nieuws of in onze pluszone. (Proef nu 5 weken voor 1 euro).
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels