Helft van alle 65-plussers heeft smartphone

ThinkStock
Steeds meer senioren zwichten voor de smartphone: al 1 op de 2 heeft er één. Dat blijkt uit de Digimeter van onderzoeksinstituut Imec, dat 5.000 Vlamingen bevroeg naar hun mediagebruik. De helft van hen zit op Facebook, 1 op de 4 gebruikt elke dag WhatsApp. 

"Als 65-plussers overschakelen van een klassieke gsm naar een smartphone, is dat vooral onder invloed van de kinderen en kleinkinderen", zegt Lieven De Marez, professor Communicatietechnologie aan de UGent. "Dankzij de nieuwe technologieën hebben ze het gevoel dat ze mee zijn en erbij horen, ook zal zijn ze soms minder mobiel. Hun familie, hun toneelkring, hun buurt: alles volgen ze op de voet via Facebook of WhatsApp. Die sociale media werken zo ook als een middel tegen vereenzaming." Het werkt bovendien aanstekelijk, merkt de prof: "Hoe meer leeftijdsgenoten erop actief zijn, hoe meer andere senioren hun voorbeeld volgen.”

Afhankelijkheid

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Vlaamse consument zich bewust is van zowel de voor- als de nadelen van de nieuwe technologie. “We omarmen haar, maar tegelijk willen we onze afhankelijkheid ervan inperken”, aldus Imec. “Drie kwart van de Vlamingen legt zichzelf minstens één regel op tegen overmatig smartphonegebruik. Vorig jaar was dat nog 58 procent. Tegelijk is voor 45 procent de smartphone het meest onmisbare scherm, de tv is dat nog voor maar 5 procent.”


Professor De Marez stelt vast dat de consument “een toegenomen volwassenheid toont ten aanzien van technologie en van de technologie verlangt dat die zich ook volwassen gedraagt, onder meer door meer transparantie en het ethisch gebruik van data en technologie”.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Nokia 3310 hier (de oude) en nog een paar nieuwe exemplaren van dit type in de kast liggen. Geen kinderen en geen kleinkinderen dus ook geen druk om een smartphone te gebruiken. Zalig gewoon.

 • Ronny Cuypers

  1 op 2 65-plussers heeft dus geen smartphone. Reken daar nog bij dat minstens de helft van degenen die er wel een hebben er niet vlot mee overweg kunnen. Dan is het meer dan duidelijk dat de maatschappij en de overheid veel te snel wil gaan naar een gedigitaliseerde, papierloze en cashloze wereld.

 • marc van calster

  Wie zeg dat dit waar is,is gewoon om die andere helft ook aan te zetten 1 te kopen. ik ken genoeg 50 plussers die nog geen hebben

 • Stan Lowette

  Als 66 jarige krijg ik het gevoel dat wij domme analfabeten zijn die door kinderen moeten aangezet worden om een smartphone te gebruiken. Vergeet niet dat toen 11 jaar geleden de eerste smartphones op de markt kwamen wij nog maar 55 jaar waren en dus perfect mee zijn met onze tijd. De GSM bestaat al 25 jaar en dus evolueren wij ( domme) 65plussers even zeer mee met de technologie dan eender welke andere leeftijdsklasse.

 • rik lagrou

  Wat zijn er mee als ze niet mee kunnen werken Enkel de providers verrijken Zo zijn er voldoende die elke maand 60€betalen om internet-smartphone en zelfs geen mail niks Geen account enkel elke maand betalen Minister De Croo ??