Groot lek in Intel-chips ontdekt waardoor hackers al sinds 2008 data kunnen stelen

afp
Door een groot lek in chips van Intel kunnen hackers gemakkelijk wachtwoorden en andere gevoelige informatie stelen van computers. Het lek is ontdekt door onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, maakte de VU dinsdag bekend. Intel zegt een reeks updates te hebben gemaakt.

Het gaat om alle Intel-processoren die zijn gemaakt vanaf 2008. Hackers kunnen volgens de onderzoekers vrij eenvoudig van het lek profiteren. Als computergebruikers een website openen waarop een kwaadaardig programmaatje zit verstopt, kan een hacker al data stelen. De hacker moet dan nog wel uit de grote stroom data die hij binnenhaalt wachtwoorden en andere gevoelige informatie zien te vinden, zegt Herbert Bos, hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging aan de VU.

Deze manier van hacken laat geen sporen na, dus is niet vast te stellen in hoeverre mensen met slechte bedoelingen er al gebruik van hebben gemaakt. “Het kan zijn dat voor het hacken van een particulier een phishing-mailtje eenvoudiger is”, zegt Bos. De VU vond weliswaar het grootste gedeelte van de onvolkomenheden in de Intel-processoren, maar andere onderzoekers ontdekten de fout ook. Dat kan erop wijzen dat de kwetsbaarheid van de Intel-chips in bredere kring bekend is, aldus Bos.

De onderzoekers van de VU stuitten een jaar geleden al op het datalek, maar komen er nu pas mee naar buiten omdat Intel de tijd moest hebben om een remedie tegen het lek te ontwikkelen. Voor tablets en mobiele telefoons is niets aan de hand omdat die op andere processoren draaien, maar computergebruikers wordt aangeraden updates snel te installeren. Microsoft en Apple komen volgens Bos al met updates van hun besturingssystemen die bescherming bieden tegen kwaadwillende aanvallers.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Bohets

  Hoog tijd voor een class action rechtszaak om schadevergoeding te eisen van Intel. Mensen geven veel geld voor een snelle processor, maar door de correctiesoftware wordt de processor nu ineens een pak trager.

 • Marc Bohets

  Waarop wordt er gewacht om Intel een gevaar voor de wereldveiligheid te noemen ? Bij Huawei toeteren ze dat rond zonder enig bewijs, bij Amerikaanse apparatuur is het al meermaals bewezen dat ze er achterdeurtjes in hebben, en ook gebruiken. De Amerikanen en Engelsen hebben een paar jaar geleden zelfs Belgacom gehackt, De Duitse premier afgeluisterd en zijn betrapt op het plaatsen van afluister apparatuur in het EU parlement.

 • Filip Vanlaeken

  We worden genaaid dat het een lust is, onze graaiers zijn bezig met hun cumuls te tellen ipv het volk te dienen en beschermen. Enkel als het om taksen en belastingen innen gaat, dan worden ze wakker.

 • Jan De Korte

  En Trump op de kap van Huawei zitten. Dit lek is geen toeval.

 • Geert Vande Walle

  Ik denk niet dat dit een bug is, maar 'works as designed'