Greenpeace: IT-sector is iets milieuvriendelijker geworden

De computerbeurs CeBIT mag milieuvriendelijkheid dit jaar dan wel als thema hebben gekozen, er is nog heel wat werk aan de winkel vooraleer we kunnen spreken van een groene IT-sector. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace naar de vooruitgang op milieugebied in de sector. "Een echt groen IT-product is er nog niet" aldus Greenpeace-expert Ulrike Kallee bij de voorstelling van de studie in Hannover. In vergelijking met vorige testen zijn er wel enkele verbeteringen vastgesteld. "De sector is op de goede weg."

Pc's, gsm's en zakcomputers onderzocht
Greenpeace onderzocht 37 producten - pc's, mobiele telefoons en zakcomputers - van 14 verschillende bedrijven. Er werd daarbij onder meer gekeken naar het energieverbruik, de levensduur en de recycleerbaarheid. Slechts drie producten kregen vijf op tien, alle andere producten behaalden een mindere score. De beste drie zijn Sony's laptop Vaio TZ11, de mobiele telefoon T650i van Sony Ericsson en de Sony Ericsson PDA P1i.

Apple, Microsoft en Nintendo werken niet mee
Enkele bedrijven waaronder Apple, Microsoft, Nintendo en Acer, weigerden informatie beschikbaar te stellen voor het onderzoek.
De milieuorganisatie pleit voor nog meer inspanningen. De consument zou niet mogen gedwongen worden te kiezen tussen een gifvrij en een energiezuinig product", aldus Yannick Vicaire van Greenpeace. (belga/lb)

De laptop Sony Vaio TZ11 scoorde het best op energieverbruik, levensduur en recycleerbaarheid.
UNKNOWN De laptop Sony Vaio TZ11 scoorde het best op energieverbruik, levensduur en recycleerbaarheid.