Gratis: het besturingssysteem waarmee Snowden de NSA tackelde

Edward Snowden.
REUTERS Edward Snowden.
NSA-klokkenluider Edward Snowden gebruikte het besturingssysteem Tails om onder de radar van de machtige inlichtingdienst te blijven. Vandaag is de eerste echt stabiele versie van Tails vrijgegeven en het besturingssysteem is voor iedereen gratis te downloaden.

Tails is een Linux-distributie zoals ook bijvoorbeeld Ubuntu en Fedora dat zijn. Wie Tails gebruikt krijgt een volwaardig besturingssyteem waarmee kan worden geïnternet, gemaild en alle andere zaken die je van een besturingssysteem verwacht. Zo is er een Office-pakket aan boord en zijn er programma's om audio en video te bewerken.

Tot zover is er weinig anders aan Tails dan aan Ubuntu, 's werelds populairste Linux-versie voor de desktop, maar het grote verschil van Tails zit in de manier waarop alle programma's zijn ingesteld. Om te beginnen wordt Tails niet op de harde schrijf geïnstalleerd, maar draai je het systeem vanaf een usb-stick, dvd of sd-kaart. Vervolgens gaan alle internetverbindingen die met Tails worden opgezet via Tor, waardoor je volledig anoniem blijft. Op de site van Tails staat verder te lezen dat ook alle tijdelijk opgeslagen data na het uitzetten van de computer verdwenen is.

Voor klokkenluiders
Verwacht van Tails dan ook niet dat het echt een concurrent is voor bijvoorbeeld Windows of Mac OS X. Het is vooral bedoeld voor mensen die bepaalde taken volledig anoniem willen doen. Denk daarbij aan journalisten, dissidenten, activisten en klokkenluiders. Daarbij moet worden opgemerkt dat bijvoorbeeld het versturen van een e-mail vanuit Tails weliswaar anoniem is, maar dat de ontvanger nog altijd ervoor kan zorgen dat je identiteit openbaar wordt gemaakt. Ook het gebruik van online diensten zullen je identiteit vroeg of laat prijsgeven.

Wie Tails wil proberen, kan het systeem gratis downloaden van Tails.boum.org