Google zet Huawei aan de kant: wat betekent dat voor jouw smartphone?

De Huawei Mate 20.
AFP De Huawei Mate 20.
Huawei wordt afgesneden van enkele belangrijke Google-diensten, waaronder een licentie op Android. Wil dat zeggen dat je volgende Huawei-telefoon een compleet ander besturingssysteem meekrijgt? Waarschijnlijk niet. Maar het kan wel dat je plots heel wat apps zal missen. Hieronder wat je kan verwachten bij de volgende generatie Huawei-smartphones.

Wat is er gebeurd?

Vorige week zette de Amerikaanse overheid Huawei op de ‘zwarte lijst’, waardoor het Chinese bedrijf geen handel mag drijven met Amerikaanse bedrijven zonder toestemming van de autoriteiten. Die toestemming is er voorlopig niet, en dat betekent dat ook techbedrijven als Google zich moeten houden aan de regels.

Google laat daarom weten dat het vanaf nu geen hardware, software of technische diensten meer verstrekt aan Huawei. Maar wat wil dat nu concreet zeggen?

Wat betekent dat voor Huawei-toestellen?

Google zegt zelf dat het nog bekijkt “wat de implicaties zijn”. Alle gevolgen zijn dus nog niet helemaal concreet, maar wel is duidelijk dat de beslissing zware implicaties kan hebben voor de nieuwe telefoons van Huawei.

Ten eerste zal je populaire Google-apps wellicht niet meer terugvinden op toekomstige Huawei-telefoons.

Daarnaast zal je langer moeten wachten op beveiligingsupdates. Dat heeft te maken met de manier waarop Android, het mobiele besturingssysteem van Google, wordt gebruikt. 

Normaal gezien kunnen smartphonefabrikanten Android gratis op hun toestellen te zetten, maar in praktijk kiezen veel fabrikanten ervoor om het besturingssysteem te bundelen met een reeks Google-apps. Het gaat dan om apps die standaard op je nieuwe telefoon staan, zoals YouTube, Gmail, Google Maps en de appwinkel, Google Play Store. Om die apps aan te bieden, moeten fabrikanten een licentie krijgen van Google. En het is onder meer die licentie die Huawei nu is kwijtgespeeld. 

Nieuwe Huawei-toestellen kunnen dus nog wel draaien op Android, maar dan wel een publieke, eenvoudige versie: het Android Open Source Project (AOSP). En daarbij zijn de Google-apps niet inbegrepen. Bovendien worden beveiligingsupdates pas later beschikbaar voor AOSP, waardoor die ook pas later kunnen worden uitgerold. Dat betekent dat Huawei-toestellen mogelijk langer kwetsbaar zullen zijn voor bugs.

REUTERS

Ik heb een Huawei-telefoon: moet ik mij zorgen maken?

Voorlopig hoef je je geen zorgen maken. Belangrijk om te weten is dat enkel de nieuwe toestellen van Huawei hinder zullen ondervinden. Voor de huidige, bestaande smartphones en tablets van Huawei (of zustermerk Honor) verandert er voorlopig niets. Als jij een Huawei-telefoon hebt, kan je dus op dit moment nog gerust de Google-apps gebruiken en updates installeren. Ook voor de recent gelanceerde Huawei P30 en P30 Pro en voor de eerstvolgende toestellen, die al in ontwikkeling zijn en door Google zijn goedgekeurd, zijn er geen grote gevolgen.

Wel één puntje van onzekerheid: of de bestaande toestellen in de toekomst ook nog updates zullen krijgen, is nog niet duidelijk, meldt The Verge. Daarvoor is het wachten op het definitieve verdict van Google. 

Komt Huawei met een eigen besturingssysteem?

Er is een kans dat Huawei nog een oplossing achter de hand houdt. Het bedrijf bereidt zich immers al langer voor op dit scenario. Zo zou het achter de schermen werken aan een eigen besturingssysteem, liet Richard Yu weten in een recent interview met Die Welt.

“We hebben ons eigen besturingssysteem voorbereid. Mocht het ooit gebeuren dat we [het besturingssysteem van Google] niet meer kunnen gebruiken, dan zijn we voorbereid. Dat is ons plan B”, aldus Yu. “Maar we werken het liefst met de ecosystemen van Google en Microsoft.” 

Of dat besturingssysteem ook al klaar is voor gebruik, en of Huawei de radicale beslissing zal nemen om over te stappen naar een eigen systeem, is niet zeker. Maar volgens Tim Wijkman, onderzoeker van Telecompaper, zou die stap wel een sterk signaal kunnen zijn voor andere Chinese bedrijven. 

Misschien besluit China nu om zelfvoorzienend te worden. Voor de VS is dat economisch en politiek nog gevaarlijker

Tim Wijkman, onderzoeker van Telecompaper

“Alle besturingssystemen en de meeste processoren komen uit de VS. Android, Windows en iOS zijn Amerikaans. De Verenigde Staten hebben zelf potentieel veel inzicht in inlichtingen in het buitenland. Maar China wordt machtiger op techgebied. Misschien besluit China nu om zelfvoorzienend te worden. Voor de VS is dat economisch en politiek nog gevaarlijker”, aldus Wijkman.

Het is de vraag of de soep zo heet wordt gegeten. “Wellicht gebruikt Amerika dit als een speelbal om een handelsakkoord met China erdoor te drukken. Misschien wordt het verbod ingetrokken zodra er een akkoord ligt. Het is een schaakspel, de volgende zet is moeilijk voorspelbaar.”




55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bjorn Van De Steene

  Thomas Andries Playstore IS van Google

 • David Wittenberg

  Ik vind het raar dat er nergens raportage wordt gemaakt van de echte reden voor de Huawei boycot. Het heeft niets met mogelijk spionage van China te maken of 1 of ander handselsakkoord. Het gaat enkel en alleen over de race voor 5G technologie. De eerste die er in slaagt om 5G te ontwikkelen bepaald de standaard, krijgt het geld en de macht die er mee gepaard gaan. Huawei loopt daarin ver voor op de VS, dus doet de VS er alles aan om ze te boycotten om alsnog de race te kunnen winnen.

 • Gino Denil

  Meerdere tech sites die een uitgebreide test en review deden beoordeelden toen de P20 of de P30 als de beste toestellen van het moment, dave vandaele. Vandaar ook heel die hetze tegen het bedrijf. Het is gewoon protectionisme. Van een westerse kapitalistische wereld die neoliberaal globalisme en vrijhandel hoog in het vaandel voert. Maar alleen zolang het in hun eigen voordeel is.

 • Thomas Andries

  Het gaat hier enkel om apps die standaard op het besturingssysteem aanwezig zijn bij aankoop van het toestel. Het zal altijd mogelijk blijven deze apps manueel te installeren via playstore e.d. Allemaal bangmakerij en boycot van America.

 • Eugene Gysels

  Als Huawei met een alternatief OS komt koop ik direct terug een Huawei. Google scant zelfs onze online aankopen, de Intel chips zijn zo lek als een zeef, daarom dat ik steeds voor AMD kies. Ik heb Huawei nooit kunnen betrappen op het opslaan van mijn gegevens en heb een 90% vertrouwen in dat bedrijf...in Google heb ik altijd slechts 10% vertrouwen gehad, idem met Apple en Facebook en Microsoft. PayPal is ook al buiten omdat ook zij uw politieke overtuiging aan de VS geheime diensten overmaken.