Google-topman: "In 2030 zullen mensen hybride kunnen denken"

Ray Kurzweil voorspelt dat onze hersenen met the cloud gelinkt kunnen worden

THINKSTOCK
In de (nabije) toekomst zullen niet alleen robots, maar ook mensen over artificiële intelligentie beschikken, zo voorspelt Ray Kurzweil, ingenieur en innovatief denker bij Google. "In 2030 zullen we onze hersenen op the cloud kunnen aansluiten", zegt hij.

Volgens Google-topman Ray Kurzweil zullen ook mensen over een vijftiental jaar over de geneugten van artificiële intelligentie kunnen beschikken. "In 2030 zullen we onze hersenen rechtstreeks op de cloud kunnen aansluiten", zegt hij. In die cloud bevinden zich duizenden computers. Het gigantische volume aan kennis en digitaal opslagvermogen dat zich daar schuilhoudt, zal ervoor zorgen dat onze intelligentie een enorme sprong vooruit zal maken.

Hoe onze menselijke hersenen de verbinding met de digitale wereld precies zullen leggen? Met behulp van minuscule nanorobots, gemaakt van strengen uit het menselijk DNA.

Artificiële intelligentie

"Op die manier zal ons denken een combinatie worden van biologische en niet-biologische activiteiten", verklaart Kurzweil. Hoe groter en complexer de cloud zal worden, hoe geavanceerder ook ons denken. Volgens Kurzweil zal het digitale denken tegen 2040 zelfs zo ver gevorderd zijn dat het de gebruikelijke biologische vormen ervan nagenoeg volledig verdrongen heeft.

Back-up van onze hersenen

Een van de grote voordelen van de biologische digitalisering is dat we - net zoals we dat vandaag doen bij onze laptop en computer - in de toekomst ook een back-up van onze hersenen zullen kunnen maken. Op die manier loopt ook onze persoonlijke kennis voortaan geen enkel risico meer om in rook op te gaan. "Door middel van technologische evolutie gaan we onszelf hoe langer hoe meer met het digitale laten samensmelten, en zullen we onszelf ook voortdurend verbeteren", merkt Kurzweil op. Volgens de futuroloog maakt die continue neiging om onze eigen grenzen te verleggen dan ook de essentie van ons menszijn uit.

'Het voortdurend overschrijden van onze eigen grenzen, dat maakt volgens mij de essentie van ons menszijn uit'

Ray Kurzweil, ingenieur bij Google

Voorspellingen

Het is overigens niet de eerste keer dat de innovatieve Kurzweil dit soort voorspellingen over de toekomst doet. In de jaren '90 lijstte hij zo 147 verwachtingen voor 2009 op. In 2010 maakte hij de balans van die prognose op: ongeveer 86 procent van de voorziene evoluties waren werkelijkheid geworden. Zo voorspelde hij onder meer dat mensen in 2009 vooral gebruik zouden maken van draagbare computers, dat kabels nagenoeg verdwenen zouden zijn en dat er zelfs computerschermen in brilglazen zouden worden ingebouwd.