Google stopt tijdelijk met beluisteren Assistent-opnames in Europa

Google stopt voor drie maanden met het beluisteren van opnames die zijn spraakassistent in Europa maakt.
AP Google stopt voor drie maanden met het beluisteren van opnames die zijn spraakassistent in Europa maakt.
Google stopt voor drie maanden met het beluisteren van opnames die zijn spraakassistent in Europa maakt. Dat zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit van Hamburg, die een onderzoek is gestart naar de praktijk.

Klokkenluiders hebben de voorbije weken in verschillende media, onder meer de VRT, aangetoond dat grote technologiebedrijven mensen inschakelen om te luisteren naar bepaalde opnames van hun spraakassistenten. Ze doen dat om de spraakherkenning te verbeteren, maar de medewerkers krijgen zo soms ook privacygevoelige info te horen. De VRT hoorde ruim duizend fragmenten.

Privacy

De Duitse regulator opende een administratieve procedure om Google tijdelijk te verbieden om de opnames nog te beluisteren. Er zijn volgens de regulator immers “ernstige twijfels” over de verenigbaarheid van de praktijk met de Europese privacywetgeving (GDPR).

Tijdens de procedure, die nog loopt, zou Google zelf aan de Duitsers verklaard hebben dat het gedurende minstens drie maanden geen transcripties meer zal maken in de hele Europese Unie.

Google bevestigt

In een reactie bevestigt Google dat het na de berichtgeving in België en Nederland zelf heeft ingegrepen. “Kort nadat we vernamen dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken voor gebruikers wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren”, luidt het.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) kondigde na de berichtgeving van de VRT al aan dat zij wellicht een onderzoek zou instellen. In een reactie op de Duitse procedure zegt een woordvoerster van de GBA dat de Belgische waakhond nauw samenwerkt met de toezichthouder in Hamburg. “De GBA waakt dus mede over de belangen van Belgische burgers in dit dossier”, luidt het.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tina Peeters

    En Apple en Amazon dan?

  • Mario Roman

    Jaja en dat moeten we geloven

  • romy verhove

    Dit is hetzelfde of spyware maar in een andere vorm haal gewoon geen rommel -google producten in huis ze deugen voor niks goed!Enkel het bespioneren van u privacy!