Google spoort oogziektes op met kunstmatige intelligentie

In maart versloeg het AI-programma van Google de Koreaanse kampioen Lee Sedol in het complexe strategiespel Go.
AP In maart versloeg het AI-programma van Google de Koreaanse kampioen Lee Sedol in het complexe strategiespel Go.
Google en de gezondheidsdienst van de Britse regering gaan samen bestuderen of computers gezichtsproblemen in een vroeg stadium kunnen opmerken om zo blindheid te vermijden.

Google DeepMind, de afdeling 'artificial intelligence' die in Londen is gevestigd, kondigde vandaag een onderzoekssamenwerking aan met de Britse gezondheidsdienst. Daardoor zal DeepMind toegang krijgen tot de gegevens van een miljoen anonieme oogscans. Die data gaat DeepMind gebruiken om computers aan te leren hoe ze oogafwijkingen kunnen vaststellen. De doelstelling is dat dokters met het digitale tool problemen sneller kunnen vaststellen.

Het vroege opsporen van oogproblemen, veroorzaakt door diabetes en leeftijdsgebonden aftakeling, kan dokters in staat stellen gezichtsverlies te verhinderen.

Google kocht DeepMind in 2014 om diens capaciteit op het vlak van artificiële intelligentie te kunnen uitbreiden. DeepMind werd opgericht door kindschaakwonder Demis Hassabis en is gespecialiseerd in 'machine learning', het almaar belangrijker technologisch domein dat computers met algoritmes leert om zelf zaken uit te pluizen. Zo leerde DeepMind computers een kampioen te verslaan in het complexe strategische spel Go.