Google en Huawei zoeken oplossing voor ban

REUTERS
Huawei en Google praten over oplossingen voor de beperkingen die de Amerikaanse overheid op hun samenwerking heeft gezet. Dat heeft de oprichter van de Chinese technologiegigant, Ren Zhengfei, gezegd.

"Google is een goed bedrijf, een hoogst verantwoordelijk bedrijf", zegt Ren in een interview dat verscheen in Chinese media. Een maatregel van de Amerikaanse overheid maakt dat populaire Google-diensten zoals Maps en Gmail mogelijk onbeschikbaar zullen worden op nieuwe Huawei-toestellen.

De maatregel heeft ook een impact om Amerikaanse bedrijven als Intel, Qualcomm en Broadcom. Het Duitse Infineon is gestopt met het leveren aan Huawei van producten die gemaakt zijn in de VS, maar ontkende berichten dat alle chipleveringen aan het Chinese bedrijf werden stopgezet.

Ren Zhengfei.
AFP Ren Zhengfei.

"Europa blijft nauw contact houden met ons", aldus Ren. Washington zet zijn Europese bondgenoten nochtans onder druk om geen materiaal van Huawei te gebruiken bij de uitrol van het nieuwe 5G-netwerk.

Nog volgens de Huawei-oprichter is zijn bedrijf in staat om de Amerikaanse druk af te houden. "Onze capaciteiten zijn erg groot", aldus Ren. "Het bedrijf zal geen negatieve groei kennen, en dit zal de sector niet schaden. Op vlak van 5G-technologie kan niemand Huawei kloppen in de eerste twee of drie jaar.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Europa zou beter ook wat meer protectionisme tonen. Chinezen en Amerikanen stelen heel de markt door goedkope werkkrachten en weonig sociale ondersteuning. We geven hier alle jobs op aan deze valse concurrenten. Daarenboven betalen die firmas amper of geen belastingen in de EU, dus dubbele diefstal. Open economie is een race naar slavernij. Trump heeft per ongeluk gelijk.

 • Guido Janssens

  Prachtig staaltje Trumpisme! Er is geen bewijs van spionage in Huawei apparatuur gevonden omdat er géén is... (trouwens de aantijgingen gaan over de 5G-backbone netwerkappartuur! en daar heeft de nu geimpacteerde 5G-smartphonegebruiker NIKS mee te maken). Trouwens, de grootste uitblinker in spionage en sabotagetechnieken is de Amerikaanse overheid zelf: denk aan Stuxnet, die overigens minder bedoeld duizenden bedrijven wereldwijd heeft plat gelegd. 'Google' ;-) het eens, en verbaas jezelf!

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Het is zo ver, als Trump hoest krijgt de rest van de wereld de griep. Hij verwijt iedereen van alles en nog wat en leeft blijkbaar in zijn eigen wereld [men kan het ook anders noemen]. Deze 3 maand uitstel voor Huawei zijn er alleen gekomen omdat hij niet meer weet wat verder doen. We zijn benieuwd welk volgend "geniaal" bliksem uit zijn verwarde hersenen ten voorschijn komt.

 • Patrick Voet

  Dit lijkt op het politiek benadelen van een te sterke speler op de mobiele en G5 wereldmarkt. Er zijn vooralsnog geen bewijzen geleverd van de zogenaamde achterpoortjes bij Huawei, terwijl bij bijvoorbeeld bij Amerikaanse bedrijven als Cisco wel bewijzen van achterpoortjes zijn, en daar geen tucht maatregelen op zijn gevolgd.

 • Paul Verbeeck

  Als Huawei en andere Chinese merken met een eigen besturingssysteem komen en de licenties van google en consoorten niet meer nodig hebben , tja dan komen deze in de problemen tis te zeggen ze gaan veel geld mislopen . Dus een oplossing op korte termijn is goed voor Huawei , maar op lange termijn hebben google en consoorten er meer (financieel) baat bij . Dus onderhandelen is de boodschap ?