Getest: welke info slaat een app op?

De Belgische privacycommissie voert onderzoek naar apps op smartphones. De commissie gaat na of die wel alle privacyregels respecteren.

Veel mobiele apps geven wel aan welke data ze gebruiken -bijvoorbeeld je locatie of je telefoonnummer- en waarvoor, maar gebruikers letten daar vaak niet op. Soms verzamelen ze ook meer informatie dan ze vooraf aangeven. Ook problematisch is dat veel programma's in het buitenland gemaakt zijn en zich daardoor niet aan de regels in ons land houden.

Tegen de herfst moeten de resultaten van het onderzoek beschikbaar zijn. De privacycommissie zegt vooral tendenzen te willen aangeven en zal dus geen specifieke apps met de vinger wijzen. Wel zouden er nadien mogelijk aanbevelingen volgen voor Belgische app-ontwikkelaars.

Apps verzamelen dus heel wat informatie over de persoon die ze gebruikt. Nochtans heeft iedereen met een smartphone tientallen van die apps. VTM NIEUWS deed zelf de test en trok met een smartphone naar een beveiligingsexpert. Een app die vaak gebruikt wordt om te gaan lopen, stuurt bijvoorbeeld heel wat informatie door naar een website die niets met dat programma te maken heeft: hoeveel batterij je nog hebt, het type van iPhone, hoe groot je scherm is, hoeveel geheugen er nog beschikbaar is,... Dat komen anderen allemaal te weten.