Gemiddeld 10 niet-gebruikte elektrotoestellen per gezin

Reuters
Van de gemiddeld 77 elektrotoestellen in een Belgisch gezin, worden er 10 niet gebruikt. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bezitsmeting van Recupel, de vzw die instaat voor de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten in ons land. Recupel pleit ervoor die ongebruikte toestellen binnen te brengen voor recyclage.

Voor heel België gaat het om ongeveer 48 miljoen ongebruikte elektro-apparaten, op een totaal van 375 miljoen. Draagbare radio's, gsm's (elk 29 procent), en dvd-spelers (27 procent) vormen de top drie.

"Mensen kunnen die toestellen beter binnenbrengen voor recyclage of hergebruik, dan ze te laten rondslingeren", zegt Bruno Fierens van Recupel. "Daarvoor kunnen ze terecht bij de recyclepunten van Recupel, of bij recyclageparken of kringwinkels als het om groter elektro gaat."

Vorig jaar leverden de Belgen 111.355 ton aan oud elektro in bij Recupel. Dat komt neer op bijna 10 kilogram per inwoner. "De Belg is over het algemeen een goede recycleerder", zegt Fierens. "Slechts 6 procent van de elektronische toestellen worden foutief met het gewone afval weggegooid. Maar het kan altijd beter: we moeten streven naar 0 procent."