Geen negatief advies over Huawei aan regering

Huawei zelf ontkent elke vorm van spionage.
REUTERS Huawei zelf ontkent elke vorm van spionage.
Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat geen negatief advies geven over het Chinese technologiebedrijf Huawei, dat onder andere door de Amerikanen wordt beschuldigd van spionage. Na maanden onderzoek heeft het CCB geen concrete aanwijzingen van die dreiging gevonden, schrijft De Standaard.

In ons land werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base. Sinds december is het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op zoek naar concrete bewijzen voor de verdenking van spionage. Het CCB valt onder de kanselarij van de eerste minister.

"Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken", zegt Katrien Eggers, woordvoerster van het CCB. "Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen."

Laatste woord voor premier

Premier Charles Michel (MR) verklaarde eerder, na parlementaire vragen over het standpunt van België met betrekking tot Huawei, dat hij de analyse van het CCB hierover zou afwachten. Zo'n eindverslag komt er dus niet. Het is nu aan de premier om op basis van de beoordeling van het CCB een standpunt over Huawei in te nemen. Zijn woordvoerder reageerde niet op een vraag van de krant over de materie.

Huawei zelf ontkent elke vorm van spionage.
EPA Huawei zelf ontkent elke vorm van spionage.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Peeters

  Misschien vandaag niets maar in de toekomst is het absoluut zeker dat men alle gegevens kan doorsturen.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Eigenaardig toch dat dergelijke vragen nooit gesteld worden over Amerikaanse producten. Nochtans is elk bedrijf dat handel drijft op het Amerikaanse grondgebied bij wet verplicht alle gegevens ter beschikking te stellen van de overheid.

 • mertens jean

  Men moet ook niet altijd alles geloven wat de Amerikanen zeggen. Ze doen alle ALLES om hun eigen producten te beschermen en zijn niet beschaamd daar ook illegale middelen voor te gebruiken. Europa MOET zich ook beschermen tegen de VS en zelf meer initiatief nemen.

 • Walter Cochuyt

  proficiat aan de eerlijke onderzoekers, ben benieuwd of de regering zo eerlijk zal zijn, ze zullen weer bang zijn van Amerika!!

 • Steve Wildemeersch

  Zal weer typische Belgische beslissing zijn... Iedereen weet dat Alle Chinese bedrijven hun know how moeten delen met hun overheid. Toch ziet Belgie daar geen bewijzen van... China neemt beetje per beetje alles in ( zijn bewijzen van) toch ziet Belgie niets ...