Gebruikt Samsung ook sjoemelsoftware in zijn tv's?

AFP
Gaat Samsung de Volkswagen-groep achterna? Uit onafhankelijke tests blijkt dat tv's van de Zuid-Koreaanse fabrikant opvallend minder energie verbruiken in het labo dan bij dagelijks gebruik. De onderzoeksgroep vermoedt dat de toestellen gemanipuleerd werden. Dat schrijft The Guardian.

Een rapport van de onderzoeksgroep ComplainTV neemt de functie 'Motion Lighting' onder de loep. Die functie haalt het energieverbruik van tv's drastisch naar beneden volgens Samsung. Zo zou de helderheid van het scherm zich automatisch aanpassen aan de omgeving.

Maar uit de resultaten van ComplainTV blijkt dat buiten de testomgeving helemaal geen daling van energieverbruik valt op te merken met de 'Motion Lightning'-functie. Het onderzoek uit februari, dat Samsung niet bij naam noemt, stelt dat de toestellen zich aanpassen aan het testlabo om zo de tests te manipuleren. De onderzoekers hebben de sjoemelsoftware nog niet ontdekt, maar ze gaan er wel van uit dat er mee geknoeid werd.

"Geen instelling om vals te spelen"
Samsung benadrukt dat de vergelijking met het milieuschandaal bij Volkswagen niet opgaat. "Dit is geen instelling om vals te spelen. Integendeel. Het is een instelling die de helderheid vermindert zodra er veel beweging is op het scherm."

De Europese Commissie belooft de zaak verder te onderzoeken. Verder werkt de Commissie nog aan een tekst dat het gebruik van illegale 'sjoemelsoftware' aan banden moet leggen. Europa bekijkt ook of er in andere sectoren manipulatie opduikt om milieustandaarden binnen te slepen.

'10 procent van de elektriciteitsfactuur gaat naar de televisie'

Coolproducts