Gebruikers botsen op het 'blauwe scherm des doods': Microsoft schort veiligheidsupdates op

Microsoft-ceo Satya Nadella.
REUTERS Microsoft-ceo Satya Nadella.
Microsoft heeft abrupt de veiligheidsupdates tegen de lekken Meltdown en Spectre stopgezet uit angst dat ze miljoenen computers om zeep zouden helpen. Windowsgebruikers meldden namelijk dat ze op het gevreesde 'blauwe scherm des doods' stuitten na installatie van de patches.

De blauwe schermen verschenen op toestellen die op Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7 draaien, verklaart Microsoft zelf in een blogpost. De techreus zou de beveiligingsupdates naar wereldwijd miljarden computers en andere toestellen met het besturingssysteem van Windows sturen. Vorige week raakte bekend dat er ingebouwde veiligheidslekken zitten in zowat alle Intel-chips van de laatste 20 jaar, maar ook in microprocessors van AMD en ARM. Hackers zouden daar misbruik van kunnen maken om persoonlijke informatie te stelen, zoals paswoorden en foto's.

Zowat alle toestellen met een chip blijken kwetsbaar te zijn voor Meltdown en/of Spectre. En dus zenden de grote producenten van besturingssystemen software-aanpassingen uit om de lekken te dichten. Naast Microsoft zijn ook Apple en Google bezig om hun klanten van de nodige patches te voorzien.

Maar nu blijkt dat de AMD-chips niet zoals verwacht op de updates reageren. Na de installatie ervan kregen gebruikers problemen met het laden van het startmenu of de taakbalk. Microsoft besloot prompt om de systeemupdates voor kwetsbare AMD-processors tijdelijk op te schorten, "om te voorkomen dat AMD-klanten in een unbootable staat terechtkomen", waarbij er dus niet meer kan opgestart worden.

Gisteren beloofde Intel-ceo Brian Krzanich tijdens zijn speech op het CES in Las Vegas dat binnen de week 90 procent van alle toestellen veilig zou zijn. 
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Thomas Anderson

  Stekker uit voor 20 seconden eens op de power knop duwen stekker terug in en opstarten die handel!Alles terug Top!!

 • Hubert Vanleeuw

  @Geert Vaelen , zoals Joke Gernaze al zei: straf bezig!

 • roger cam

  Joke Gernaze: Er is geen enkele server die zomaar kan zien welke updates je hebt op de pc. Daarvoor moet je eerst een programma hebben die die updates bijhoud en de updates via een centrale server (in het bedrijf) naar de pc stuurt.

 • Koenraad Verstraeten

  Ik heb al prijs met de laptop, denk ik. Alles zwart en blijft zwart. Ik mag proberen tot i/h oneindige... Binnen doen kost al 80,- en dan moeten ze nog BEGINNEN kijken wat er aan schort.

 • Joke Gernaze

  De meesten verwarren gewone updates met een biosupdate, een mislukte biosupdate is een laptop voor het containerpark, in de meeste gevallen niet te herstellen of peperduur. Die kosten doe je enkel aan een toren of een zeer dure laptop ( 1500 euro ) en dan nog is het mogelijk dat het moederbord kapot is. Een biosupdate kan je niet resetten met een systeemherstelpunt. Dat is trouwens niet mogelijk voor een leek en alweer een blunder van Microsoft.