Ga naar de mobiele website
^ Top

Gatz onderneemt geen juridische stappen tegen Netflix-reeks '13 Reasons Why'

BELGA
Vlaams minister van Media Sven Gatz onderneemt geen juridische stappen tegen de Amerikaanse streamingdienst Netflix voor de reeks '13 Reasons Why'. Er bestaat wel een juridische hefboom om forser op te treden, maar die wil de minister niet gebruiken omdat het gaat om een "zwaarwichtige procedure" die neigt naar censuur en "niet in verhouding staat tot de gestelde problematiek". Groen-parlementslid Elke Van den Brandt reageert ontgoocheld. Zij roept de minister op te onderzoeken welke juridisch stappen wél mogelijk zijn.

Over de Netflix-reeks '13 Reasons Why' is de voorbije weken al redelijk wat inkt gevloeid. De reeks gaat over een 16-jarig meisje dat zelfmoord pleegt en voor 13 personen die daar volgens haar mee schuld aan hebben een boodschap heeft achtergelaten. De reeks is onder meer omstreden omdat de zelfdoding van het meisje erg expliciet in beeld wordt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat zoiets kan aanzetten tot kopieergedrag.

ap

"Misdadig"

Netflix is niet bereid minstens bij elke aflevering die hier getoond wordt, een verwijzing naar de Zelfmoordlijn en zelfmoord1813.be te plaatsen. Die weigering kan voor Groen-politica Elke Van den Brandt absoluut niet door de beugel. N-VA-parlementslid Piet De Bruyn bestempelt de houding van Netflix als "onverantwoord en zelfs misdadig".

Dat Netflix bij het begin van de eerste aflevering (en ook bij afleveringen met expliciete beelden) wel enkele seconden een disclaimer toont waarin wordt doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverleningssites, is volgens hen ook onvoldoende. Zij willen dat de minister dwingender optreedt of op zijn minst onderzoekt wat juridisch kan.

"Tussen censuur en gewoon toekijken hoe Netflix regels aan haar laars lapt moet toch iets mogelijk zijn? Bekijk dan wat juridisch wél kan. Ik kan niet aanvaarden dat het daarbij blijft"

Groen-politica Elke Van den Brandt

"Verboden vrucht"

Maar dat blijkt geen gemakkelijk verhaal. Er bestaat wel een manier om op te treden tegen buitenlandse mediaspelers wanneer het gaat om "inbreuken op de openbare orde, de bescherming van de volksgezondheid en de openbare veiligheid". Maar minister Gatz wijst erop dat die procedure "drastisch en tijdrovend" is. Bovendien kom je dan snel in de buurt van censuur en bestaat het risico dat de serie een "verboden vrucht" wordt waardoor de aantrekkingskracht van de reeks net groter wordt.

Gatz: "Het lijkt mij in eerste instantie raadzaam de problematiek rechtstreeks met Netflix aan te kaarten. De werkgroep (Werkgroep Verder, red.) doet dit ook". En omdat Netflix eigenlijk onder Nederlandse bevoegdheid valt (Netflix heeft een uitzendmachtiging gekregen van het Nederlands Commissariaat voor de Media) heeft minister Gatz zijn administratie de opdracht gegeven contact op te nemen met de Nederlandse overheid om meer verduidelijking en inzicht te krijgen in de bepalingen van de Nederlandse omroepwetgeving die hier van toepassing kunnen zijn.

Groen-politica Elke Van den Brandt is niet onverdeeld gelukkig met die houding. "Tussen censuur en gewoon toekijken hoe Netflix regels aan haar laars lapt moet toch iets mogelijk zijn? Bekijk dan wat juridisch wél kan. Ik kan niet aanvaarden dat het daarbij blijft".

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Donny Verstraete

    Het merendeel zal de serie ondertussen toch al gezien hebben door al die heisa erover.:p

  • anna nas

    Prachtige serie ! een onderwerp waarover veel taboe heerst mooi in beeld gebracht !

  • Vincenzo Torres

    Serieus zeg! Waar stopt al dat gepamper?

Meld een bug