Forse prijzen iPhone 8 gelekt: "Is smartphone dat waard?"

RV
Nog zeven keren slapen en we weten of alle uitgelekte informatie van de voorbije weken en maanden over de iPhone 8 al dan niet bewaarheid wordt. De kans is alvast groot dat Tim Cook ditmaal nog weinig of geen technologische verrassingen uit zijn hoed zal toveren. Met enig cynisme zou het beruchte 'one more thing' van de Apple-presentaties dan ook weleens het meest recente lek kunnen zijn: de forse prijzen.

Verwacht wordt dat de iPhone 8 drie verschillende opslagcapaciteiten zal meekrijgen: 64 GB, 256 GB en 512 GB. Dat het standaardmodel de grens van 1.000 dollar voor het eerst zou overschrijden, daar was al langer bij de kenners eensgezindheid over. Dat toestel zou nu ook volgens de doorgaans goed ingelichte bron, Benjamin Geskin, in de States 999 dollar kosten. Techreporter Geskin noemt zijn bron op Twitter lachend "een vriend, die een vriend bij Apple heeft". Voor de middenklasser zou je 1.099 dollar betalen in de VS en voor het topmodel zou je daar maar liefst 1.199 dollar moeten neertellen. Bij de vermelde bedragen moeten de Amerikanen ook nog taksen bijtellen. Die verschillen van staat tot staat maar liggen sowieso veel lager dan in België.

Aan de huidige dollarkoers komen de prijzen zonder taksen neer op respectievelijk 839 euro, 923 euro en 1.007 euro. In ons belastinggekke landje moeten die dus nog eens fors verhoogd worden met 21 procent BTW. Dan landen we op 1.015 euro, 1.117 euro en 1.218 euro. Het kan ook dat Apple voor Europa de dollarprijzen gewoon zal handhaven in euro: dus 999 euro (64 GB), 1.099 euro (256 GB) en 1.199 euro (512 GB). Ter vergelijking: de iPhone 7 kost bij ons op dit moment 769 euro (32 GB), 879 euro (128 GB) en 989 euro (256 GB).

Vernieuwend?
Algemeen wordt aangenomen dat Apple een winstmarge van 35 à 40 procent zal blijven hanteren. Forbes vraagt zich daarbij wel af of de iPhone ditmaal de doorsnee klant nog genoeg waar voor zijn geld zal bieden. Vele technische snufjes waar Apple volgende week hoogstwaarschijnlijk mee zal uitpakken, vinden we al (veel) langer terug bij de premiummodellen van concurrerende merken. Denken we maar aan het OLED-scherm, de dubbele cameralenzen en het draadloos opladen. Dat laatste wordt dan mogelijk ook nog eens beperkt tot enkel door Cupertino goedgekeurde (en meestal duurdere) systemen. Met de gezichtsherkenningstechnologie loopt de iPhone 8 mogelijk dan weer wél voor op de concurrentie.

"De genodigden in het Steve Jobs Theatre zullen dinsdag ongetwijfeld de aankondiging van de iPhone 8 toejuichen, en ook dat Apple bestaande technologieën 'perfectioneert', maar rechtvaardigt dat het schokkende prijskaartje van 1.200 dollar voor een smartphone", besluit Forbes.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Detavernier Jelle

  Er zwaar over dus.... Schandalig zelfs..

 • dirk van melle

  Samsungeke 199€, duo-sim, uitgebreid met sd-kaartje, scherpe video/foto, apps draaien perfekt, lag naast mijn zoon's dure iphone...mijn smartphone goedkope spul, bijna even snel, maarrrrrrrrr.....600€ goedoper..... De keuze is snel gemaakt!

 • kevin dauphin

  Ik heb persoonlijk geen voorkeur maar technisch gezien : Neen apple is het zeker niet waard aangezien android al jaren vooruit loopt... De mogelijkheden op android zijn stukken beter dan op het simplistische apple toestel die ook begonnen zijn met zwaardere processors na enkele jaren achterstand op de androids natuurlijk... persoonlijk vind k de iphone 4s tot nu toe nog de grootste revelatie in het assortiment

 • Luc VDS

  Kijk eens hoeveel de Note 8 van Samsung gaat kosten; dat is al vergelijkbaar...

 • Steve Van der Vekens

  @Sarah Vandeurzen, de iPhone SE. Even groot als de 5s, maar met de camera en processor van de iPhone 6+. Kost 3 a 400 euri. De iPhone SE. (special edition)