Forse groei verwacht voor mobiele app-industrie

PHOTO_NEWS
De wereldwijde opbrengst die software- en internetbedrijven genereren uit mobiele apps bedraagt vandaag 15 miljard euro, en zal tegen eind 2017 meer dan verdrievoudigd zijn, naar 51 miljard euro. Dat voorspelt de Britse zakenbank Digi-Capital, die gespecialiseerd is in bedrijven uit de app-industrie. De apps die gebruikers kopen zullen ook altijd 'ernstiger' worden, zegt het bedrijf: vandaag is het aandeel van videospelletjes nog zo'n 74 procent van het geheel, tegen eind 2017 zal dat gedaald zijn naar 49 procent.

Sinds de smartphone in zijn huidige vorm zeven jaar geleden aan zijn opmars begon, is er een nieuwe subsector van softwarebedrijfjes ontstaan die in 2013 zo'n 15 miljard euro omzet draaide. Volgens Digi-Capital, een Britse zakenbank die deze opkomende sector volgt, is dat al ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2011. Maar de echte opmars staat nog voor de deur, zegt het bedrijf: tegen eind 2017 moet de app-industrie al goed zijn voor een wereldwijde omzet van 51 miljard euro per jaar.

Digi-Capital verwacht ook dat de aard van de verkochte apps de komende jaren zal veranderen. Waar videospelletjes in 2013 nog zo'n 74 procent van die samengestelde omzet vertegenwoordigden, zal dat aandeel in 2017 zijn gedaald naar 49 procent. 'Ernstigere' programma's, zoals navigatie-, foto- en videobewerkings- en zelfs productiviteitsapps zullen geleidelijk aan een groter deel van de koek innemen. Ook het model dat softwarebedrijven hanteren is aan het veranderen, zegt het bedrijf: vandaag worden apps nog vooral voor een downloadprijs verkocht, in de toekomst zullen ze meer en meer gratis worden, en zullen de bedrijven erachter geld verdienen via de verkoop van extraatjes binnen de apps.

Tegelijkertijd merkt Digi-Capital vandaag een app-industrie op die zware deiningen vertoont. Durfkapitaalfondsen en andere investeerders pompten in 2013 al 7 miljard euro in de industrie, een verdubbeling ten opzichte van 2011. En de bedrijven in de sector worden minder en minder klein: er ging vorig jaar liefst 26 miljard euro om in fusies en overnames, vooral aangepord door de miljardenovername van chatprogramma WhatsApp door Facebook.