Facebook-werknemers konden wachtwoorden van honderden miljoenen gebruikers jarenlang inkijken

REUTERS
Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Daar is de bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs achtergekomen. Het socialemediabedrijf zelf zegt geen bewijs te hebben gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden.

Medewerkers van Facebook zouden programma's hebben gemaakt die de wachtwoorden van gebruikers van het sociale netwerk opsloegen. Die wachtwoorden werden vervolgens als normaal leesbare tekst opgeslagen op interne bedrijfsservers, zo ontdekte het bedrijf bij een intern onderzoek in januari. Het zou gaan om wachtwoorden van tussen 200 miljoen en 600 miljoen gebruikers. Volgens specialist Brian Krebs konden de wachtwoorden doorzocht worden door 20.000 Facebook-werknemers, maar dat wordt ontkend door Facebook, dat stelt dat het hoogstens om enkele medewerkers gaat. 

Wel bevestigt Facebook de ontdekking en stelt het de zaak te hebben aangepast. Het bedrijf wil de getroffen gebruikers snel inlichten, maar zegt dat er geen wachtwoorden hoeven te worden aangepast. “Er zijn op dit moment geen bewijzen dat er intern iemand de gegevens heeft misbruikt of er toegang tot heeft gehad.” 

De afgelopen jaren heeft Facebook de nodige problemen gehad vanwege zijn lakse omgang met privacy. Deze maand werd bijvoorbeeld bekend dat Facebook de telefoonnummers die mensen opgaven om hun account te beveiligen, ook had gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  nooit facebook gebruikt! Als ik info wil geven dan doe ik dat privaat naar hun email adres!

 • johanneke li

  geef ze maar een nieuwe boete van enkele miljarden euro's!

 • Staaf Van Aelst

  Dank voor de reactie Thomas Uytterhoeven.Ik zal dit even uitproberen.Ik heb nochtans virusscanner,firewall en ik scan elke week een paar keer met SuperAntispyware en ik heb een 'sterk' wachtwoord van 25 karakters met wisselend cijfers,letters en hoofdletters.Maar zoals je zegt,een keylogger en 't is om zeep natuurlijk.

 • Edmond Dantès

  Geen enkel account, niet bij Smoelenboek of bij andere " sociale " rommel. Nóóit gehad en blij toe. Ik hoef geen likes of volgers en verzorg mijn vriendschappen zelf.

 • Jurgen Latet

  Boeten van 1 miljard per jaar ze zullen dierekt zorgen dat alles in orde is.