Even zwaaien met een scanner, en minder dan 30 seconden later rijden hackers weg met dure sleutelloze Mercedes

rv
Rijd je met een wagen die sleutelloos start? Kijk dan zeker naar deze video, die Danny Talbot uit het Britse Billericay (Essex) deelt. Dieven gingen in de nacht van woensdag op donderdag aan de haal met zijn dure Mercedes terwijl de sleutel gewoon in huis lag. Zonder in te breken.

Toen de dj de dag na de diefstal zijn hond uitliet, had hij eerst niet eens in de smiezen dat zijn wagen verdwenen was. Hij dacht dat hij hem misschien had laten staan bij een pub, tot hij besefte dat hij niet eens was uitgeweest.

Scanner

De bewakingscamera aan zijn deur filmde hoe twee criminelen met zijn wagen wegreden, iets waar ze nog geen halve minuut voor nodig hadden. Op de beelden is te zien hoe de ene postvat aan het portier terwijl de andere met een apparaat over de voordeur en de gevel van het huis beweegt. Met de computer scannen de dieven naar het signaal van de draadloze autosleutel, waarna ze dat verlengen zodat de auto denkt dat de sleutel in de buurt is.

Talbots wagen is uitgerust met een trackingsysteem van Mercedes, maar dat geeft aan dat de auto nog altijd op de oprit staat. "Dat hebben ze dus ook duidelijk uitgeschakeld", zegt hij.

De man geeft andere eigenaars van een sleutelloze auto de raad om twee keer op het vergrendelknopje te drukken of de sleutels te bewaren in een metalen doosje, waar het signaal niet uit kan. Sleutels in aluminiumfolie wikkelen kan ook. Is de auto uitgerust met een startonderbreker, dan kunnen de criminelen de deuren wel openen, maar kunnen ze niet wegrijden.

Niet nieuw

Nieuw is de praktijk trouwens niet. Meer dan twee jaar geleden al waarschuwde de Duitse autobond ADAC dat alle onderzochte sleutteloze auto's via een omweg geopend en gestart konden worden via een signaalversterker. De hardware om de auto's te openen, bouwde de Duitse autobond zelf voor een paar honderd euro.

De hacker met de ontvangende apparatuur moest zich binnen de twee meter van de sleutel bevinden, maar duurdere apparatuur ging toen al tot acht meter en door muren. Onderzoekers van de ETH-universiteit uit het Zwitserse Zürich presenteerden de techniek al in 2011.

Vergelijk hier de prijzen van alle Bewakingscamera’s94 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Van Haevre

  En dan zou ik draadloos gaan betalen,over mijn lijk, dan zij zeven goed met mijn geld weg als met die dure mercedes

 • Johan Apatride

  Mensen zijn gewoon digitaal verslaafd. Te lui om een sleutel te gebruiken, alles "slim" en draadloos.....Eigen schuld.

 • FRANK BEKX

  Mercedes een proces aandoen voor volledige vergoeding wegens ontoereikend beveiligde versleuteling elektronische toegang tot de wagen. Ze hadden die nooit onder deze vorm op de markt mogen brengen. 't Is te gemakkelijk om alles af te schuiven op een hacker. Ze wisten ook vooraf ook dat die hackmiddelen op de zwarte markt beschikbaar waren.

 • Bjorn Eeckhout

  Koop dan gewoon een auto zonder al die technische poespas!! De dag van vandaag kunnen al diegenen met minder goede bedoelingen en een beetje kennis van IT, alles bekomen vanuit hun luie zetel!!

 • Celor Weityens

  Zulma, dit is in de UK.