Ga naar de mobiele website
^ Top

Europa trekt de portemonnee open: gratis wifi in alle dorpen en steden

EPA
Het Europees Parlement heeft het WiFi4EU-initiatief gelanceerd. Dat moet ervoor zorgen dat over de hele Europese Unie 6.000 tot 8.000 snelle en gratis wifihotspots worden aangelegd. Brussel trekt daar 120 miljoen euro voor uit, 20.000 euro per aanvraag.

Voor een open lijn met de rest van de wereld mag het niet uitmaken waar je woont of hoeveel je verdient, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op de kop af een jaar geleden in zijn 'State of the Union', zijn jaarlijkse grote rede in het Europese Parlement. Hij houdt die morgen opnieuw. 

Juncker wil dat het wifi-aanbod in alle opzichten gratis is, dus niet alleen kosteloos, maar ook zonder hinderlijke reclame en zonder dat gebruiksgegevens worden verpatst. Hij denkt aan aansluiting van pleinen en parken, gemeente- en ziekenhuizen, bibliotheken, musea, onderwijsinstellingen, buurthuizen en gemeenschapscentra, wachtkamers en cultuur-, sport- en jeugdinstellingen. 

Geografische spreiding
Toewijzing gebeurt op volgorde van indiening van de aanvraag, rekening houdend met geografische spreiding (niet al het geld naar twee of drie landen) en met voorrang voor het platteland of andere gebieden waarvoor ontvolking dreigt. 

Brussel financiert enkel de aanleg, de aanvragende gemeente draait op voor het in de lucht houden van de hotspots en - Juncker hecht aan brede toegankelijkheid - ondersteuning van digibeten.

Meer over28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • willy van dijck

  Gratis? We zijn toch nog geen 1ste april.

 • Jean Paul Peelis

  Gratis? Wie betaalt de installaties en daarna het onderhoud en de updating? Niet de EU.

 • Jens Vranckx

  en wij maar blijven betalen...

 • Niko

  Dat vragen we niet, we vragen om de grenzen te sluiten en de massa immigratie te stoppen!!

 • renaat timmermans

  Eindelijk, in Duitsland is er over al free wifi , handig en gemakkelijk alleen wel erg traag , welkom in de 21ste eeuw. Welkom in de wereld vanmorgen

Meld een bug