Exclusief voor abonnees

Een zo goed als nieuwe iPhone voor 450 euro: zo wordt een smartphone ‘refurbished’ en hier moet je op letten als je zo’n toestel koopt

iPhone 11 van Apple in een refurbished winkel. Beeld ter illustratie.
EPA iPhone 11 van Apple in een refurbished winkel. Beeld ter illustratie.
De markt voor refurbished smartphones, waarbij een tweedehands smartphone weer zo goed als nieuw verkocht wordt, is groeiende. Zeker sinds er een keurmerk voor refurbished elektronica in het leven is geroepen. Maar wat is het verschil tussen refurbished en ‘gewoon’ tweedehands en waar moet je als consument rekening mee houden als je zo’n gsm aanschaft? “Het is inmiddels absurd om meer dan 1.000 euro neer te tellen voor een smartphone.” 

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Proost

  Refurbished kopen is allesbehalve de miserie van een ander overnemen! Schitterend initiatief en hopelijk zien veel jongeren in dat je géén 1000 euro moet uitgeven voor een goed toestel, anderzijds een toonbeeld voor een verkwistende maatschappij! Idem dito voor laptops.

 • Carolus Vif

  Geert waarom koop je elke 2 jaar een ander als het oude nog werkt ?? om ermee uit te pakken dat je de nieuwste hebt ?? wat een verspilling

 • Dany Lycke

  Ik snap ook niet dat zoveel mensen zoveel geld geven voor een okkazie toestel ... tja refurbished ... t'kind moet een naam hebben...( meer geld uit de zakken van de klant te halen ..)

 • Koen De Block

  Refurbished smartphones kopen = de miserie van de vorige klant erven. De garantie vervalt en deze iphones worden zelden nagekeken voor dat ze opnieuw verkocht worden. De klant moet zijn defect toestel eerst inleveren om daarna een refurbished toestel te kunnen kopen. Voor dit defect toestel krijgt hij geen geld maar dit wordt opnieuw verkocht aan een andere klant. Ga steeds voor een nieuw toestel, dat bespaard u veel miserie. Ik kan ervan meespreken.

 • Chris Van den Eynde

  Voor dat geld heb je een iPhone SE, en heeft hetzelfde besturingssysteem als de huidig iPhones. Dus updates beschikbaar.