Een extra veilige back-up nodig? Probeer eens een stick met een pincode

rv
Back-ups maken: iedereen weet dat het nodig is, maar wie doet het ook echt? Een malware-uitbraak als Wannacry wijst nog eens op het belang van een reservekopie. Maar wat als je die back-up zelf nog eens extra wil beveiligen?

Een optie is een beveiligde USB-drive. We kregen onlangs een stick in de bus van iStorage, een 32 GB-Datashur Pro met ondersteuning voor USB 3.0. Voorzien van fysieke cijferknoppen en een oplaadbare batterij, zodat je een pincode van zeven tot vijftien cijfers kan instellen om de stick te beveiligen met een XTS-AES 256 bit-versleuteling. Van militair niveau, luidt het.

Letters op de cijfertoetsen helpen om paswoorden te onthouden. De stick, beschikbaar in versies van 8 tot 64 GB, werkt op alle besturingssystemen en heeft een IP57-resistentie tegen water en stof. Hij schuift in een stevig omhulsel en zou heel wat fysieke kracht moeten kunnen doorstaan.

Gebruiksvriendelijk

De werking is simpel en gebruiksvriendelijk, want je hebt geen extra software nodig. Je drukt op het sleutelknopje, geeft de pincode in en hopla, het ding werkt zoals een gewone stick. Tot je hem verwijdert natuurlijk, dan is hij automatisch versleuteld. Het is een tikje onhandig voor frequent gebruik, maar voor een gerust gemoed moet je iets over hebben.

Je eigen pincode instellen is ook een fluitje van een cent, met gekleurde ledjes die je doorheen de procedure gidsen. Let wel op dat je je pincode niet vergeet, want dan is je data onherroepelijk verloren. De stick is weliswaar resetbaar, maar dan wordt hij automatisch opnieuw geformatteerd.

IStorage biedt ook beveiligde harde schijven aan met een capaciteit tot 8 TB.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.