Drie mythes over het opladen van je smartphone

Unsplash
Is het beter om de batterij van je smartphone helemaal te draineren? Gaat een krachtigere batterij ook noodzakelijk langer mee? Hoe zit het met snelladen? Over de batterij van smartphones wordt veel geschreven, maar geloof niet alles. Dit zijn drie gangbare mythes ontkracht.

1. Mythe 1: milliampères zeggen alles

De capaciteit van een smartphonebatterij wordt uitgedrukt in milliampères (mAh). Maar dat zegt niet altijd iets over hoe lang ze meegaat: ook de zuinigheid van cruciale energieslurpende componenten, met name het scherm en het System on a Chip of SoC (zoals men vandaag de centrale chip in het toestel noemt), heeft een invloed op hoe lang je op één volgeladen batterij verder kunt. Onze redacteurs doen bijvoorbeeld een browsertest, en daaruit blijkt dat de toestellen met de hoogste mAh-waarde niet noodzakelijk het langste meegaan.

Dit zijn de smartphones met de beste batterij van het moment

De toestellen met de beste batterij tot nu toe, de Huawei Mate 20 of P30, hebben niet dezelfde batterijcapaciteit (die van de Mate 20 is 4.000 mAh, die van de P30 3.690), maar je zou op beide wel 13 uur en drie kwartier ononderbroken kunnen browsen op een wifi-netwerk voordat de batterij uitvalt. De iPhone XR, die de tweede beste testresultaten van het moment geeft, levert net geen 13 uur browsen voor een batterij met slechts 2.941 mAh. En de Honor View 20, de smartphone met de derde beste batterij van het moment, heeft een krachtige 4.000 mAh-batterij, maar stelt daar slechts 11 uur en 41 minuten browsen tegenover.

1.  Huawei Mate 20: € 358.

1.bis. Huawei P 30: € 522.

2. iPhone XR: € 735.

3. Honor View 20: € 380.

2. Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen

Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade berokkenen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is hoegenaamd niet erg. Waar je wél voor moet opletten is dat je hem niet iedere nacht helemaal laat vollopen tot 100 procent, en hem vervolgens nog ingeplugd houdt. Daardoor wordt er nog een ‘trickle charge’ doorgegeven, een minimum aan stroom zodat de batterij op dat maximum blijft, maar die constante extra energie ‘stresseert’ je batterij. Waardoor ze op langere termijn minder lang meegaat. Moderne smartphones hebben echter vaker en vaker een ingebouwde beveiliging hiertegen, waardoor deze bepaling minder en minder relevant wordt.

3. Mythe 3: snelladen heeft geen invloed op batterijkwaliteit

Natuurlijk is snelladen niet noodzakelijk nefast voor je batterij: anders zouden fabrikanten er niet mee blijven wegkomen. Maar wanneer je voor je dagelijkse laadbeurt uitsluitend die snellader gebruikt, kun je er op langere termijn weleens bekaaid uitkomen: snelladen doet de batterij ook behoorlijk heet lopen, en wanneer dat constant gebeurt heeft dat een invloed op de levensduur van het ding.

Tip: Bekijk hier de best beoordeelde smartphones met een sterke batterij.

Lees ook:

Samsung Galaxy Note 10(+): snelle high-end smartphone met slimme features 

Zijn die hoge prijzen voor iPhones en Samsung Galaxys wel nog gerechtvaardigd?

Deze smartphones zijn ijzersterk én eenvoudig in gebruik
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rick Temmers

  Guy, he hebt volgens mij geen idee waar je over spreekt aangezien een lader niet bepaalt of het laden stopt. Dat doet de telefoon. Dus ook Chinese laders stoppen gewoon met laden. Die (goedkope) Chinese laders zijn onveilig wegens slechte isolatie van het hoge en lage volt systeem. Totaal andere reden dus, maar er zijn ook uitstekende Chinese laders. Overigens is punt 2 slecht verwoord. Je telefoon helemaal leeg laten lopen kan wel kwaad, vooral als je hem dan niet direct oplaad.

 • Jelle Mees

  3 van de 4 smartphones van Huawei...

 • Guy De Stickere

  Enkel opladers van goedkope chinese makelij zijn slecht (bv action) dié stoppen niet met laden. Een originele lader is het allerbeste. Die stopt ook met laden. Apple gaat in de upgrade binnen twee weken zelfs “smartladen” introduceren (tot80% en naargelang je gebruik bijladen) Snelladen is nefast voor de batterij daar hij áltijd warm wordt en dat kort de levensduur drastisch (2 jaar met identieke telefoons gedaan en de “snelladende” had nadien minder dan de helft van zijn capciteit meer over.

 • Arne Van de Maele

  Heb m'n Huawei Mate 20 Pro altijd al aan de supercharger gehangen. Is nog steeds een onvermoeibaar ding. Na een hele dag aan streamen, notities maken en telefoontjes plegen nog 48 procent over

 • Geert Vaelen

  @Peter: Mijn Samsung Galaxy J6 heb ik vandaag een paar keren gebruikt om FB te checken en mijn mail en foto's genomen en heeft om 9u 's avonds nog steeds 90% batterijlading over. Ik laad hem alleen 's nachts op. Onlangs heb ik hem 3 dagen aan een stuk niet eens aan de lader gehangen en nog steeds was ie nog meer dan 50%. Niet alleen iPhones gaan lang mee met 1 lading. De iPhone van mijn zoon gaat nog geen dag mee.