Doe dit als u Windows XP wilt blijven gebruiken

Microsoft
Op 8 april stopt Microsoft met het ondersteunen van zijn inmiddels dertien jaar oude besturingssysteem Windows XP. Na die datum kan u uw Windows XP-computer gerust nog blijven gebruiken, maar dat gebeurt dan volledig op eigen risico. Hier zijn een paar tips om de levensduur van uw XP-systeem nog wat te rekken.

Hou om te beginnen één ding in het achterhoofd: er is geen reden tot paniek. Als u nog met een pc op Windows XP werkt - omdat u geen krachtiger systeem nodig hebt, omdat u bepaalde oude software of games wilt blijven gebruiken of omdat er hardware op het ding hangt die niet meer samenwerkt met nieuwere versies van het systeem - zal die niet ineens uitvallen wanneer Microsoft op 8 april alle ondersteuning voor XP stopzet. Maar over een langere tijdsspanne, zeg maar één tot twee jaar, wordt het apparaat wel minder bruikbaar. Nu Microsoft zijn ondersteuning opzegt, zullen namelijk andere softwarebedrijven dat wellicht ook doen: de kans wordt groot dat bijvoorbeeld internettechnologieën als Flash en Java binnen afzienbare tijd niet meer werken op XP. En er is natuurlijk het veiligheidsaspect: als er geen beveiligingsupdates meer komen, worden eventueel nog niet ontdekte programmeergaten in het systeem niet meer gedicht, en kunnen booswichten die dus vrijelijk benutten om in te breken op uw systeem of het onklaar te maken.

Maar er zijn een aantal manieren om de robuustheid van uw systeem nog voor iets langere tijd te blijven garanderen. De eerste is: meteen van webbrowser veranderen. Microsoft levert dus geen XP-updates meer voor zijn eigen Internet Explorer-browser, maar de bedrijven en organisaties achter de Firefox-browser (Mozilla) en Chrome (Google) blijven nog eventjes nieuwe updates voor XP-gebruikers beschikbaar maken. Installeer ook een beveiligingspakket van een derde partij: het Russische Kaspersky, bijvoorbeeld, gaf aan dat het in de volgende twee versies van zijn Internet Security-pakket nog ondersteuning zal blijven leveren voor Windows XP.

Zelfs als u de volgende twee, drie jaar nog verder kunt met Windows XP, is dit niettemin het juiste moment om te denken aan de volgende stap: een upgrade naar het nieuwe Windows 8 of diens voorganger Windows 7. Mogelijk is de pc niet krachtig genoeg meer daarvoor, maar dat kunt u altijd nagaan: beide versies hebben een 'Upgrade Advisor'-programma, waarmee u dat kunt checken. Of u hakt écht de knoop door, en schakelt volledig over naar een nieuwe pc. Als u bepaalde software, hardware of games wilt blijven gebruiken die alleen draaiden op XP, kunt u ook nog altijd gewoon Windows XP in een 'virtuele machine' laten draaien, een soort besturingssysteem binnen het besturingssysteem van uw nieuwe computer. Goeie opties daarvoor zijn VMWare Player of VirtualBox. Daarvoor moet u natuurlijk wel nog de originele schijf met beveiligingssleutel van uw Windows XP-pakket bij de hand hebben.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.