Documenten onthullen: "Apple bouwt zelfrijdende auto"

rv
Apple bouwt een wagen en zoekt naar een gebied om hem te testen. Dat moet althans blijken uit documenten die The Guardian kon inkijken. Apple staat daarmee volgens de krant al verder met zijn autoplannen dan aanvankelijk gedacht.

Het technologiebedrijf werkt in Silicon Valley aan een wagen - The Guardian heeft het expliciet over een zelfrijdend model. Het bedrijf zoekt daarom naar een goed beveiligd, afgeschermd gebied in de brede omgeving van San Francisco om hem te testen.

Ingenieurs van Apple zaten in mei samen met de verantwoordelijke ambtenaren van GoMentum Station, een voormalige verlaten marinebasis in de buurt van San Francisco. Dat gebied van 8,5 vierkante kilometer zou zijn omgebouwd tot een goed beveiligd testgebied met een parcours om zelfrijdende voertuigen te testen.

"We willen voor een goed begrip de timing en beschikbaarheid kennen van de ruimte, en hoe we moeten afspreken met andere partijen die [het gebied] zouden gebruiken", staat onder meer in de briefwisseling van Apple te lezen.

Volgens The Guardian is het zo, maar uit de documenten blijkt niet meteen of het daadwerkelijk om een zelfrijdende wagen gaat. Het zou evengoed kunnen gaan om een klassieke wagen, of zelfs om een prototype van een ander automerk waarin software van Apple wordt getest.

Honderden ingenieurs zouden in een anoniem kantoorgebouw in Sunnyvale aan autotechnologieën werken voor 'Project Titan', zoals het autoproject van Apple heet.

Details ontbreken, maar het lijkt er volgens de krant op dat Apple met een wagen, of alvast een prototype, op de baan kan gaan. Het bedrijf nam dit jaar al meerdere kopstukken uit de auto-industrie in dienst en topmannen van Apple zouden hebben samengezeten met CEO's van bekende automerken. Er wordt zelfs gehint naar een samenwerking met BMW.

Als Apple inderdaad aan een wagen werkt, dan zit die nu nog in een vroege testfase. Naar verluidt zou Apple in 2020 zijn wagen willen voorstellen, wat het bedrijf vijf jaar geeft om hem te ontwikkelen. Apple is een mysterieus bedrijf. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat Apples auto het daglicht uiteindelijk nooit zal zien, zelfs na jaren testen.

Honderden ingenieurs zouden in een anoniem kantoorgebouw voor Apple aan autotechnologieën werken