Dit zijn de meest energiezuinige huishoudtoestellen

Een toestel met A+++-standaard is wat duurder, maar die meerprijs recupereer je vaak via je energiefactuur.
rv Een toestel met A+++-standaard is wat duurder, maar die meerprijs recupereer je vaak via je energiefactuur.
Er is een goede reden waarom zo veel mensen goed letten op het energielabel van een nieuw huishoudtoestel: de aankoopprijs mag misschien een tikkeltje duurder zijn, dat haal je er achteraf dubbel en dik weer uit door die lagere energiefactuur. Waar let je best op?

Wasmachines

Hier kijk je vanzelfsprekend eerst naar het label. Sinds de A+++-standaard in het leven werd geroepen in 2016, is dat natuurlijk het ideaal, ook al is zo’n apparaat wat duurder dan uitvoeringen met een lager label. Maar als er nu één toestel is dat gemaakt is om een lang leven tegemoet te gaan, dan is het wel een wasmachine. Hier ga je het prijsverschil dus wel degelijk recupereren in je factuur. Handig om te weten: iedere fabrikant heeft wel zijn eigen ‘groene’ technologie. Zoals Samsungs EcoBubbles, die ervoor zorgen dat je zuivere wasresultaten krijgt aan lagere temperaturen. Of AEG’s SoftWater-wasmachines, die het waterverbruik afstemmen op het gewicht van de lading. Bekijk hier de meest energiezuinige wasmachines.

(lees verder onder de foto)

AEG’s SoftWater-wasmachine
rv AEG’s SoftWater-wasmachine

Droogkasten

Bij wasdrogers is een warmtepompdroger de energiezuinige standaard: die kan een significant verschil maken in je water- en energieverbruik. De warmtepomp zorgt voor een geavanceerde condensatie, waardoor het drogingsproces veel energie-efficiënter is. Zo hebben de meeste warmtepompdrogers vandaag het A+++-label.  Klassieke condens- en luchtafvoerdrogers zijn meestal niet A+++. Bekijk hier de wasdrogers met een warmtepompdroger

(lees verder onder de foto)

Bosch WTW877W0FG
rv Bosch WTW877W0FG

Lees ook: Vier redenen om over te schakelen op een slimme koelkast

Koelkasten

Weet je wat het probleem is met koelkasten? Ze staan 24 uur per dag, 7 dagen op 7 aan. Logisch dus dat die massa’s energie verbruiken, en als je uit dit hele overzicht maar één huishoudtoestel kiest waar het wat energiezuiniger mag, ga dan voor de koelkast. Je haalt echt enorm veel profijt uit de energiebesparende technologie. Zoals Samsungs Inverter Compressor-technologie, die voor een veel constantere temperatuur binnen het apparaat zorgt. Het A+++-label is in ieder geval een must bij een koelkast. Bekijk hier de energiezuinige koelkasten.

(lees verder onder de foto)

Samsung RS54HDRPBSR
tweakers Samsung RS54HDRPBSR

Verwarming

Een verwarmingsketel vervang je niet van vandaag op morgen, maar toch kan je wel degelijk energiezuiniger verwarmen. De manier waarop je de verwarming binnen in huis regelt heeft de afgelopen jaren wél innovatie gezien. Slimme thermostaten, zoals die van Nest en Tado, zorgen ervoor dat er geen nutteloze energie wordt verbruikt wanneer je niet thuis bent. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je woonst al op temperatuur komt wanneer de gps in je smartphone aangeeft dat je bijna thuis bent. Bekijk hier de diverse soorten slimme thermostaten.

(lees verder onder de foto)

Nest Learning Thermostat V3
tweakers Nest Learning Thermostat V3

Verlichting

Eindigen we met de verlichting, waar zich de afgelopen twee decennia al een heuse revolutie voltrok: we gingen van gloeilampen naar spaarlampen en vandaag gebruiken we massaal energiezuinige led-lampen (op basis van light emitting diodes, met een soort ingebouwde microchips die voor het licht zorgen). Led-lampen vind je in alle maten en gewichten, maar het voordeel van slimme led’s (van Philips HueTP-Link of Innr) is dat je ze ook kan programmeren en dat je ze dus ook niet onnodig laat branden. Bekijk hier de slimme led’s.

Lees ook

Goede stofzuiger nodig? Dit zijn onze aanraders

Vijf dingen om op te letten bij aanschaf van een droogkast

De handigste huishoudtoestellen voor wie niet groot woont
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Celina Vandermeiren

  En wie garandeert het dat die labels correct zijn. Want het is hier hetzelfde als bij de verbruiksnormen van auto's,de fabrikanten bepalen zelf de energienorm. En die hebben er alle belang bij om hun producten zo energie zuinig mogelijk voor te stellen.

 • eric maier

  altijd lachen met zulke labels. een droogkast die er bijna 2 uur over doet om de was te drogen, aan 1200 watt krijgt een A++ label. Een droogkast van 2000 watt die er 45 minuten over doet, krijgt een D label. Als je het rekensommetje maakt, tijd in watt electriciteit verbruik rekenend, dan is de droogkast met 45 minuten droogtijd en D label gewoonweg het zuinigst. Puur boerenbedrog is het dus naar kopers toe..

 • Jan Peters

  Als je de reacties hier leest is er nog heel wat werk aan de winkel om mensen te leren vergelijken. Met uitzondering van het lawaai van A+++ koelkasten lees ik hier vooral onzin.

 • Patrick De pauw

  Ik heb zonnepanelen en krijg toch geen cent voor mijn opgewekte electriciteit dus kan mij niet schelen

 • Henri Troyat

  Duurzaamheid vind ik belangrijker dan korte termijn energiezuinigheid. In het laatste geval moet je eens zo vlug een nieuw toestel kopen wat maakt dat het totaalplaatje voor duurzame (maar iets minder milieuvriendelijk) toestellen gunstiger is op lange termijn.