Dit zijn de beste waterdichte smartphones van het moment

Veel moderne smartphones kunnen wel tegen een plons. Maar hoe lang en hoe diep?
Unsplash Veel moderne smartphones kunnen wel tegen een plons. Maar hoe lang en hoe diep?
Wanneer je een smartphone van een paar honderd euro mee op vakantie neemt, wil je natuurlijk vermijden dat die sterft door een onverhoedse plons in het zwembad of in de zee. Veel modellen beweren tegenwoordig waterdicht te zijn, maar exact hoé waterdicht, daar zijn behoorlijk wat gradaties in.

Categorie 1: Spatwaterdicht

Spatwaterdichte smartphones kunnen, de naam verraadt het, tegen ‘spatjes’ water. Dompel ze dus aub niet onder in het zwembad, want dat wordt een duur grapje. Bekende voorbeelden zijn de Nokia 7Nokia 8 en de Huawei P20 of P30. Smartphones met deze graad van waterbestendigheid worden geclassificeerd als IP52 tot IP54. Die IP staat voor Ingress Protection, de internationale aanduiding voor de beschermingsgraad. Om het simpel te houden: hoe hoger het cijfer na het prefix ‘IP’, hoe beter je toestel beschermd is tegen water en stof. Het eerste van de twee cijfers, dat van nul tot zes loopt, geeft de mate aan waarin het toestel stofdicht is. Het tweede, van nul tot acht, geeft de waardering aan voor waterdichtheid. Bekijk hier de spatwaterdichte toestellen.

(lees verder onder foto)

De Nokia 8 in al zijn uitvoeringen.
HMD Global De Nokia 8 in al zijn uitvoeringen.

Categorie 2: Dompeldicht

Heeft een toestel een IP57- of IP67-classificatie? Dat betekent dat het waterdicht blijft tot één meter diep.  Wanneer het dieper gaat, kan de druk van het water zo groot zijn op de behuizing dat het toch kan binnensijpelen. De waterbestendigheid bij IP67 is ook getest voor een duur van amper 30 minuten. Als je smartphone al een uur op de bodem van het zwembad ligt, is de kans op overleving ook klein. De meeste iPhones zijn dompeldicht, maar ook de Google Pixel 3 behoort tot deze classificatie. Bekijk hier de dompeldichte toestellen.

(lees verder onder foto)

Google Pixel 3
Tweakers Google Pixel 3

Categorie 3: Volledig waterdicht

De hoogste graad is IP68: dit betekent dat jouw toestel voor een onbepaalde tijd ondergedompeld kan blijven, en dat het tot op een diepte van drie meter kan zinken zonder dat de interne machinerie wordt beschadigd. Je moet er dan natuurlijk nog niet mee gaan duiken, maar tegen onderdompeling in de meeste zwembaden zijn toestellen met deze classificatie zonder meer bestand. De echte topmodellen, zoals de Samsung Galaxy S10, de Huawei P30 Pro en de Apple iPhone XS, horen bij deze waterdichte toppers. Bekijk hier de waterdichte toestellen.

(lees verder onder foto)

Alle uitvoeringen van de P30 Pro.
Huawei Alle uitvoeringen van de P30 Pro.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Google Pixel 3a: een geniale camera tegen een zachte prijs

5 smartphoneaccessoires die je leven zoveel makkelijker maken

OnePlus 7: topper tegen een betaalbare prijs
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Serge De Saegher

  je moet echt dom zijn om een smartphone aan de rand van het zwembad vijver of ligbad te gebruiken logischerwijs is dit te vermijden om niet de kans te hebben dat hij in het water beland en heb je bijgevolg geen zakje nodig dat is meteen goed voor het milieu

 • Kris Keerstok

  Jon Stevens, Iphone blijft weliswaar nooit hangen...Ik doe er alles mee.Kwaliteit betaal je.Andere goedkopere toestellen zijn helaas ook minder waard. Ik heb de mijne al 6 jaar.

 • Jan Kerkhof

  Waarom moet een gsm waterdicht zijn? Als ik op vakantie ben kom ik soms onverwacht in "natte omstandigheden" terecht, en dan heb ik liever een gsm die na een gedwongen bad gewoon zijn ding blijft doen dan een die ter plekke overlijdt...

 • eric debanne

  Jon stevens. :ik geef u 200% meer dan gelijk met u analyse

 • eric debanne

  Ik dacht dat een gsm of een smarphone om te bellen,sms,foto's ..? .wat voor nut dat hij waterbestendig is ...! 1000 euro en meer ...je moet serieus blijven eh !