Dit zijn de beste digitale fotocamera's

De vier verzameld.
Tweakers De vier verzameld.
Met je smartphone kan je al meer dan behoorlijke kiekjes nemen, maar de échte hobbyfotograaf kiest natuurlijk nog steeds voor een klassieke fotocamera. Met de vakantie in zicht, testten we alvast enkele toestellen uit. 

De vier toestellen in kwestie zijn zogeheten ‘systeemcamera’s’: ze hebben geen spiegelsysteem binnenin (zoals in een klassieke spiegelreflexcamera), maar wel een grote beeldsensor. Dat maakt hen in de eerste plaats lichter en sneller. Mede daardoor wonnen ze de afgelopen jaren flink aan populariteit. De vier onderstaande camera’s gelden vrij unaniem als de beste die momenteel op de markt zijn.

Opgelet: deze op zich al stevige prijzen gelden enkel voor de body. Daarbovenop heb je ook lenzen nodig, die ook enkele honderden euro’s kosten.  Om maar te zeggen: voor goede digitale foto’s tel je wat centen neer, maar je krijgt daar natuurlijk wel superieure foto’s voor in de plaats.

Sony A7 III (vanaf € 1.963)

Algemeen beschouwd als de beste allrounder. De Sony A7 III is wat functionaliteit en bediening betreft nog steeds bij de tijd en loopt op sommige vlakken, zoals de oog-autofocus (“voor heldere scherpstelling en mooiere portretten”, aldus Sony zelf), nog altijd voorop. Ook een troef is het relatief grote aanbod van lenzen. Bekijk hier de Sony A7 III.

(lees verder onder de foto)

De A7 III.
Sony De A7 III.

Canon EOS R (vanaf € 2.259)

De Canon EOS R heeft het beste scherm van de vier. Ook de sensor doet het iets beter op detailniveau, maar de vier camera’s in onze lijst zijn wel zo aan elkaar gewaagd dat een ‘gewone’ gebruiker maar weinig verschillen in de beeldkwaliteit zal kunnen ontdekken. De sensor is ook lichtgevoelig, waardoor je ook op donkere locaties scherpe foto’s en video’s maakt. Bekijk hier de Canon EOS R.

Lees ookFullframe-systeemcamera’s: de ‘betaalbare’ EOS R, Z6, A7 III en S1

(lees verder onder de foto)

De EOS R.
Canon De EOS R.

Nikon Z6 (vanaf € 1.999)

De Z6 van Nikon heeft zonder meer de beste body van de vier. Hij is licht en compact, ligt bovendien zeer goed in de hand en heeft het sublieme knoppenspel eigen aan Nikon-spiegelreflexcamera’s. Je kan ook zelf nauwkeurig scherpstellen en bepaalt zelf de scherpstelsnelheid voor creatieve beelden. Leuke troef voor wildlifefotografen: tijdens het fotograferen is de camera stil. Bekijk hier de Nikon Z6.

(lees verder onder de foto)

De Z6.
Nikon De Z6.

Panasonic Lumix S1 (vanaf € 2.499)

De Panasonics Lumix S1 is voorzien van een 24-megapixelsensor, ingebouwde beeldstabilisatie en uitgebreide videomogelijkheden. De scherpstelling werkt op de Depth From Defocus-techniek (DFD), en dus niet op de sensor, zoals bij de concurrenten. Nadeel, als je dat zo kan noemen, is dat de body best wel zwaar en log is, ook al ligt de camera goed in de hand. Bekijk hier de Panasonic Lumix S1.

TipVergelijk hier de prijzen van de best beoordeelde systeemcamera’s.

(lees verder onder de foto)

De Lumix S1.
Panasonic De Lumix S1.

Lees ook:

Het einde van de spiegel: systeemcamera troeft dslr technisch af

De beste televisies voor minder dan 1.000 euro

Wie heeft nu écht de beste smartphone?
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Prat

  het lijkt wel dat degene die negatieve commentaar geven op dure camera's en zelf een kleine pocketcamera gebruiken nooit uit 'auto' zijn geraakt. Maar over het algemeen om in 'full auto' foto's te nemen heb je deze inderdaad niet 'nodig'.

 • Gino Denil

  Als je 6000€ uitgeeft aan een toestel en een paar goede lenzen lenzen. Vervolgens doe je er 10 jaar mee. Dan heb je voor je hobby 50€ per maand uitgegeven. Er zijn er die meer opdrinken of oproken op een maand. En na die tien jaar kan je vaak nog je lenzen terug kwijt aan een goede prijs.

 • Frederick Putte

  Dirk Van Nuffel, goed bezig, vergelijk anders eens een huawei p30 met deze toestellen, als je niets van fotografie kent,gelieve dan ook zo geen onozele vergelijking te maken...

 • Rudolf Jacobs

  woeker prijzen net als de gsm's ,

 • Paul De Meersman

  Jef Smit ik snap niet dat mensen geld kunnen uitgeven aan sigaretten of op café gaan. Reken maar uit wat roken kost, en wat verstokte café gangers betalen aan drank. Er zijn nu eenmaal mensen die hierin hun voldoenin vinden, vaststellen dat er wel degelijk veschil is tussen een toestel van 300€ en 3000€. Maar voor de één is dat verschil wel 2700€ waard voor de andere niet.