Dit moet je weten over de beeldkwaliteit van een nieuwe laptop

Er zijn wel vijftien soorten schermresoluties voor laptops. Welke zijn dan degene waarvoor je moet gaan?
John Schnobrich / Unsplash Er zijn wel vijftien soorten schermresoluties voor laptops. Welke zijn dan degene waarvoor je moet gaan?
Laptops komen in minstens vijftien verschillende schermresoluties, maar slechts een handvol daarvan zijn de moeite om bij te blijven stilstaan. We maken je even wegwijs in het oerwoud van de zogenaamde schermstandaarden.

1. De standaard: 1920 x 1080 (Full HD)

Echte hoge definitie is al een tijdje de standaard op de schermen van laptops en kan je dus eigenlijk als het absolute minimum beschouwen. Koop je een nieuwe laptop, dat moet dat met andere woorden minstens 1920 op 1080 pixels zijn. Deze resolutie wordt ook soms 1080p genoemd of Full HD (HD staat voor High Definition). Opgelet: sommige fabrikanten gebruiken de term ‘HD’ om hun scherm te duiden, maar enkel de resolutie 1920 x 1080 mag onder de noemer ‘Full HD’. Dit is zeker belangrijk om in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar een budgetlaptop. Bekijk hier de laptops met full HD

2. De top: 3840 x 2160 (4k)

Net als bij televisies zien we nu ook de beruchte 4k-resolutie (ook Ultra High Definition genoemd) opduiken bij laptopschermen. Wie al een 4k-tv in huis heeft, zal beamen dat die beeldkwaliteit toch een indrukwekkend verschil is met de vorige generatie toestellen. Ook gamers en fotografen zweren tegenwoordig bij 4k-schermen. Je kan ervan uitgaan dat dit in de nabije toekomst de nieuwe standaard wordt. Bekijk hier laptops met 4k-resolutie.

3. Halfweg: 2560 x 1440 (Quad HD)

Er bestaat ook een minderheid van laptops met een schermresolutie die ergens halfweg Full HD en Ultra HD (4k) hangt, onder de noemer Quad HD. Quad HD-schermen hebben 2560 op 1440 pixels. Ze geven dus zeker een betere scherpte bij het bekijken van foto’s of het spelen van videogames. Bekijk hier laptops met Quad HD.

4. Tussenvormen

Opgelet: het is niet omdat een laptop geen Full HD-, Ultra HD- of Quad HD-label heeft, dat het scherm per definitie inferieur is. Enkele fabrikanten hanteren andere beeldverhoudingen en bieden toch scherp beeld. Enkele klinkende voorbeelden zijn MacBooks en de Lenovo Carbon X1. Het belangrijkste advies is om pixels van je scherm te tellen: alles wat minder is dan 1920 pixels in de breedte en 1080 pixels in de hoogte, is in deze tijden gedateerd. Bekijk hier laptops met andere beeldverhoudingen

5. Onder het minimum

En uiteindelijk bestaan er wel degelijk een hele hoop laptops die onder de HD-standaard zitten, met een zogenoemd XGA- of WXGA-scherm. Eigenlijk is het zelden een goed idee om er nog zo eentje te kopen: er zijn genoeg toestellen op de markt die wél de HD-standaard halen en toch budgetvriendelijk zijn, en op zo’n XGA- of WXGA-scherm is video’s kijken of een game spelen al behoorlijk moeilijk. 

TipVergelijk hier de best beoordeelde laptops aan de scherpste prijzen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

5 redenen waarom een desktop soms beter is dan een laptop

Apple MacBook Air - Alle reden om een MacBook Pro te kopen

Een goede laptop voor minder dan 500 euro? Dit zijn 5 aanraders
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan De Cauwer

  De vraag is natuurlijk of je een nieuwe laptop nodig hebt en dan volgt de grootte van het scherm. 4K op een 13 inch, echt?

 • Mathieu Vandelook

  Een artikel over beeldkwaliteit terwijl er in werkelijkheid enkel over de resolutie wordt gesproken, topper! Die eerste tip is de beste maar daarna gaat het snel bergafwaarts. 4K op een laptop geeft momenteel nog gegarandeerd problemen ivm. scaling in Windows. Verder is het even belangrijk om een laptop met een IPS of VA schermpaneel te kopen en dus geen TN.

 • Bart Camp

  XGA en WXGA schermen zijn niet meer van deze tijd, maar 1600x900 (HD+) kan nog wel een goeie optie zijn. Dat is dan wel geen fullHD maar nog steeds een pak beter dan WXGA en het kan voor game-prestaties zelfs beter zijn omdat de grafische kaart dan 30% minder pixels moet uitspuwen dan met fullHD. En het is ook goedkoper uiteraard.

 • Gino Denil

  Het soort scherm is anders ook wel belangrijk. Niet alleen de resolutie.

 • Peter Buyck

  Begin met de wetenschap waarvoor je de laptop nodig hebt. Kantoorwerk of beeldverwerking... Weet ook dat glanzende schermen geen goede maatjes zijn met invallend (zon-)licht.