Dit is een video van onze toekomst. En het is doodeng

Denkt u dat virtual reality het leven makkelijker zal maken? Dan zal deze video van de Britse ontwerper Keiichi Matsuda u misschien op andere gedachten brengen. 'Hyperreality' toont zijn interpretatie van de toekomst op basis van de huidige trends. En die is allesbehalve aangenaam.

Of onze toekomst er effectief zo zal uitzien als Matsuda het zich inbeeldt, weten we natuurlijk niet. Maar één ding mag duidelijk zijn: wie denkt dat virtual reality verre toekomstmuziek is, heeft het mis. De vele functies en mogelijkheden worden door tal van bedrijven volop geëxploreerd.

Maar in de plaats van handige tools die het leven gemakkelijker maken, toont deze video ons een nachtmerrie vol flitsende reclameboodschappen, berichten en allerlei andere mededelingen.

Lelijke kantjes

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, wordt het nog angstaanjagender als hoofdrolspeelster Juliana, in wiens leven we meekijken, gehackt wordt. De virtuele wereld rondom haar verdwijnt, en een eenvoudige taak als winkelen in een supermarkt wordt plots onmogelijk.

Matsuda haalde in 2013 29.386 Britse pond (iets meer dan 38.000 euro) op via het crowdfundingplatform Kickstarter voor een reeks kortfilms van een toekomstige stad die verzadigd is door technologie en media. Ook eerdere video's tonen de lelijke kantjes van virtual reality, zoals deze van zes jaar geleden: