Deze vier smartphones hebben de beste camera

Camera's in smartphones zijn de afgelopen jaren enorm degelijk geworden. Maar welke zijn nu de beste?
REUTERS Camera's in smartphones zijn de afgelopen jaren enorm degelijk geworden. Maar welke zijn nu de beste?
De smartphone heeft de rol van de compactcamera deels overgenomen. Handig is ook dat je je smartphone meestal bij hebt, zodat je altijd een foto kunt maken als je dat wilt. Maar welke smartphones zijn nu de beste voor de hobbyfotograaf?

Huawei P20 Pro (vanaf € 770)

De P20 Pro verraste iedereen in positieve zin met zijn camera. Hij is misschien wat minder consistent dan een iPhone X, maar daar staat tegenover dat hij in moeilijke situaties nog prachtige foto's maakt. De Master AI-modus legt meteen filters over foto's op basis van wat er in beeld is. Dat werkt goed, al zijn de kleuren wat overdreven. Gelukkig kun je die ook uitzetten. Verder heeft de P20 Pro een tweede camera, waarmee je drie keer kunt inzoomen ten opzichte van de eerste. Je moet het praktisch ondervinden, maar geloof ons: dat is een handigheid. 

Google Pixel 2 (vanaf € 769)

Hoewel de Pixel 2 een enkele camera heeft, draait om eenvoud en dus niet het veelvoud aan camerafuncties van een S9 of P20 Pro heeft, schiet hij wel verdomd goede plaatjes. De software van Google doet dan ook goed zijn werk, en de beeldstabilisatie bij het opnemen van video's is ook al treffelijk. Je kan de Pixel 2 maar moeilijk op fouten betrappen als het op de camera aankomt. 

Lees ook: Dit zijn de populairste smartphones

Samsung Galaxy S9+ (vanaf € 694)

Natuurlijk hoort de Galaxy S9+ in dit rijtje thuis. Hij heeft een camera met een variabel diafragma. Verder twee lenzen, waarbij er een dient om in te zoomen, net als bij de iPhone X en P20 Pro. Ook heeft hij net als de P20 Pro een slowmotionmodus met 690 beelden per seconde, die bij goed licht mooie beelden oplevert. In het donker schiet de S9 nog prima foto's. De concurrentie zit Samsung intussen wat dichter op de hielen, maar de conclusie is toch simpel: topcamera!

Apple iPhone X (vanaf € 1.049)

De dubbele camera van de iPhone X is lekker consistent. Hij heeft twee keer zoom en een portretmodus aan de voor- en achterkant. Soms is hij wat conservatief met de instellingen, waardoor een scène bij weinig licht weliswaar niet bewogen is, maar wel net wat te donker. De kleuren zijn verder iets koeler, maar accurater dan bij een Pixel 2. Deze iPhone X moet dus al wat minder onderdoen voor de Android-concurrentie. 

Lees ook: 

Budget-bridgecamera's Round-up: zestig keer zoom voor de zomervakantie

Ze bestaan! 5 smartphones waarvan de batterij een dag overleeft

Zo ziet de smartphone van de nabije toekomst eruit

Bron: tweakers.be
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Wynakker

  Waarom zou ik een iPhone kopen van 1000€ wanneer ik een OnePlus voor de helft van de prijs kan kopen die nog eens beter presteert.

 • andre poelmans

  Hilde Boon...cloud heeft niets te maken met je telefoon. Je bent niet verplicht cloud te gebruiken! Blijf dan maar zeker weg uit faceboek... “Met eender welke telefoon”

 • Wim Desmet

  Niet akkoord met Huawei p20 betreffende de videocamera, er zit n GEEN stabilisator op wat betekent dat de video zeer schokkend opneemt...toch jammer voor zo'n duur toestel. Foto's zijn wel zeer ok.

 • Marc Wouters

  Er zijn er altijd die denken dat sommige mensen geen iPhone kunnen betalen omdat die 200€ duurder kost. Waarmee ze direct te kennen geven dat 200€ voor hen een bom geld is in hun sociale situatie. Ik ben content met mijn Galaxy S8+. Elk jaar zijn de camera's beter, maar elk jaar zo'n nieuwe telefoon kopen is er ver over. Ik gebruik mijn smartphone eigenlijk meer om documenten enz. te scannen. Gebeurt steeds meer. Dan is lichtgevoelige camera best leuk.

 • stan mestach

  raar dat nokia er niet bij staat nochtans hebben jullie zelf gezegt dat er geen beter kwaliteit was heel eerlijk vind ik dit niet ik had iets meer kwaliteit van jullie verwacht