Deze smartphone heeft de beste camera

De camera in de Huawei P20 Pro is de beste van het moment, zeggen Tweakers-lezers na een blinde test.
Huawei De camera in de Huawei P20 Pro is de beste van het moment, zeggen Tweakers-lezers na een blinde test.
In een blinde cameratest, waarbij technologiesite Tweakers.net achttien reeksen van dezelfde foto genomen met vier verschillende smartphones liet zien, kwam de camera in de Huawei P20 overtuigend als winnaar uit de bus. De drie andere toestellen - Samsung Galaxy S9, OnePlus 6 en iPhone X - hebben elk wel hun eigen troeven.

Bij de aankoop van een smartphone is de ingebouwde camera vaak een doorslaggevend element. Smartphonefabrikanten doen dan ook veel moeite om bij ieder model met een camera op de proppen te komen die nóg betere beelden schiet. Door al die verbeteringen zijn de camera's in de huidige generatie smartphones dan ook zo aan elkaar gewaagd geraakt, dat het moeilijk is om nog een onderscheid te maken.

Om die reden organiseerde technologiesite Tweakers voor de tweede maal een blinde test tussen de vier vlaggenschipsmartphones van het moment: de OnePlus 6iPhone XSamsung Galaxy S9, en Huawei P20 Pro. Redacteurs van de site fotografeerden achttien taferelen, telkens met de vier smartphones, en lieten vervolgens lezers op de site achttien keer kiezen welke foto van de vier ze de mooiste vonden. Uiteraard werd daar niet bijverteld welke foto door welke smartphone gefotografeerd werd.

Overtuigende winnaar was de Huawei P20 Pro: die kreeg, in totaal, 32,9 procent van alle stemmen. De tweede was de camera in de OnePlus 6, met 27,2 procent van de stemmen. Apples iPhone X volgde met 21,3 procent, en Samsungs Galaxy S9 sloot af met 18,6 procent.

Bekijk hier alle prijzen van de Huawei P20 Pro

Een wetenschappelijke test was dit natuurlijk niet: de Huawei P20 Pro heeft simpelweg gemiddeld het hoogste percentage van de stemmen gekregen. Hoewel de foto's van de P20 Pro bij makkelijke lichtomstandigheden meestal niet als beste werden verkozen, maar eerder die van de OnePlus 6 en iPhone X, deed de P20 Pro het daar nog redelijk goed. De echte meerwaarde van deze camera kwam naar voren wanneer de omstandigheden lastiger werden, bij slecht weer dus, of in het donker.

Lees hier alle uitslagen van de test.

Lees ook:

Asus Zenfone 5Z - Serieuze mededinger prijsprestatiekroon

Zo ziet de smartphone van de (nabije) toekomst eruit

De vijf slechtste dingen die je kan doen met je smartphone
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  heheh, DSLR en smartphone vergelijken is natuurlijk onzin! De mensen die fotografie als hobby of beroep hebben zullen dat niet van een telefoon af laten hangen, maar een beetje camera op je telefoon is tegenwoordig geen luxe meer. Wat betere foto's maakt is echter toch nog steeds de persoon die het apparaat vast heeft (smartphone, DSLR of wat dan ook) Maar toch typisch dat het kunnen bellen met het apparaat zwaar ondergeschikt is geworden

 • Mieke Vhuyst

  Aan de nerds die hier komen melden dat een echt fototoestel betere foto's trekt dan een gsm, bedankt Sherlock. Een normale mens heeft daar echter geen behoefte aan en wil gewoon een degelijke foto kunnen trekken met het toestel dat hij/zij toch al op zak heeft.

 • KRISTOF ZUTTERMAN

  Wat mij opvalt,is dat de Oneplus bijna evengoed scoort! Nu zal de Xiaomi MI 9 trouwens de beste camera hebben in een smartphone,en dit voor een betaalbare prijs! Maar niets kan aan een DSLR van Canon of Nikon!

 • Marc Wouters

  Smartphone camera's worden beter en beter, maar zijn nog lichtjaren verwijderd van wat je met een DSLR allemaal kan. Ik heb net een nieuwe en ik moet zeggen, het zou illegaal moeten zijn om zo een goeie camera te hebben. Niet meer normaal.

 • Eric Vaeske

  Dslr zijn superieur maar niet handig/praktisch voor de gemiddelde selfiemaker ...... je kan natuurlijk gaan voor een compromis ( bridge of micro 4/3. ). Maar ik blijf bij mijn Leica m9 en m3 ( analoog)