Deze retro-mediaspeler is het sympathiekste B-product van het jaar

BigBen Sound
Een platenspeler die je oude vinylplaten kan opnemen naar MP3, een FM-radio, een slotje voor usb-sticks of SD-kaarten met muziekbestanden, en een cd-tray: de 'Turntable Encoder' van de Franse fabrikant BigBen Interactive is gericht op niet al te veeleisende muziekliefhebbers die vooral veel functies en media willen. Met zijn retrojasje en zijn prima verhouding tussen kwaliteit en prijs is dit het sympathiekste B-product dat we het afgelopen jaar op onze testbank hebben gehad.

Audiofiele gebruikers weten natuurlijk allang dat vinyl helemaal terug is, en hoesten graag de nodige fondsen op om terug een deftige platenspeler toe te voegen aan hun hifi-installatie. Maar ook gebruikers die minder inzitten met loepzuivere audio willen misschien terugkeren naar die tijd waarin de naald in de groef moest worden gelegd, en waarin een album afspelen nog een waarachtig ritueel was. Ook die minder veeleisende gebruikers krijgen nu dat nostalgische vinylgevoel geserveerd met de Turntable Encoder van de Franse fabrikant BigBen, waarmee je niet alleen platen kunt afspelen maar ze ook nog eens op mp3 kunt opnemen via een usb-stick die je in het slotje aan de voorkant plugt. Is dat handig? Nee, zo bleek uit onze test van het toestel, want je neemt er gewoon een volledige 'feed' mee op, en het gekraak klinkt veel minder 'warm' wanneer je het reproduceert op je pc of je digitale muziekspeler. Het opnemen is een overtollige feature. De terugkeer naar dat zalige, door heel wat jongere gebruikers onderschatte en door oudere consumenten vergeten ritueel niet.

Voor een winkelprijs van zo'n 100 euro krijg je het terug in huis met dit toestel, dat ook voor de rest een hele resem aan media afspeelt. Er zit een cd-speler in, en de usb-aansluiting laat je uiteraard ook toe om mp3's van een andere bron af te spelen. Net als de SD-kaartlezer. Er is een 'aux'-ingang voor alternatieve geluidsbronnen, en een stereo-uitgang om er eventueel zelfs betere speakerboxen op aan te sluiten.
En er is een fm-radio die je met een heerlijk klassieke grote draaiknop bedient, net als het volume. Zelfs het led-display ziet er 'vintage' uit. Dit is zo'n typisch elektroproduct dat je eerder in grootwarenhuizen, ramsjwinkeltjes en online zult vinden dan bij de betere elektroboer, maar de combokwaliteiten en het retrofuturistische fiftiesjasje maken er een donders sympathiek B-product van. Een waarbij we zelfs de nogal doffige audiokwaliteit met de mantel der liefde willen bedekken: dit is per definitie het soort apparaten die in keukens of 'cabinets de travail' zullen terechtkomen, vertrekken in huis waar loepzuivere audio minder van levensbelang is.

BigBen Sound