Deze iPhone lag een jaar op de bodem van een ijskoud meer. En hij werkt nog. Dankzij deze truc

Daniel Kalgren
Toen zijn iPhone 4 in maart vorig jaar in een meer was gevallen bij het ijsvissen, had Michael Guntrum nooit gedacht dat hij het toestel nog zou terugzien. Maar eind dit jaar werd Kyle Lake drooggelegd na problemen met de dam en in de modder vond een schattenjager de telefoon terug. Hij leek niet meer te werken, maar ingenieur Daniel Kalgren probeerde toch nog een trucje dat hij kende voor nat geworden elektronica. En met resultaat.

"Ik ben vandaag mijn telefoon kwijtgespeeld. Om een lang verhaal kort te maken: ijsvissen + gat in het ijs = telefoon op de bodem van het meer." Dat schreef Michael Guntrum uit Knox in de Amerikaanse staat Pennsylvania op Facebook de dag dat hij zijn iPhone kwijtraakte.

-25 graden
"Het was -25 graden Celcius", vertelt Guntrum. "Daarop besloot ik met twee kameraden te gaan vissen op een bevroren meer in de buurt, door een gat in het ijs. Op zeker moment had ik beet. Ik legde mijn telefoon in mijn schoot, maar hij gleed er af. In plaats van gewoon in de sneeuw te landen, verdween hij in het gat dat we net hadden gemaakt. Ik kon de baars boven halen, maar dat was het nu ook weer niet waard."

Facebook
Hij meldde wat hem was overkomen op Facebook, maar verwachtte niet om zijn toestel ooit nog terug te zien. Maar in september van dat jaar vonden grote werken plaats op het meer. Er waren structurele problemen ontdekt met de dam en het meer werd drooggelegd. En toen gebeurde wat niemand ooit had durven te denken.

Michael Guntrum.
Facebook/Michael Guntrum Michael Guntrum.
Michael Guntrum - Lost my phone today. so if you want me... | Facebook

Daniel Kalgren - een mechanisch ingenieur - was vorige maand met zijn metaaldetector de bodem van het leeggelopen meer aan het afstappen op zoek naar onverwachte schatten die van boten waren gevallen, toen zijn toestel opeens afging. Het bleek een iPhone, die onder een laag van 15 centimeter modder en klei zat. Hij leek niet meer te werken en daarom nam hij het toestel mee naar huis, maakte het schoon en legde het in rijst, waarvan geweten is dat het vocht absorbeert, net als bijvoorbeeld havermout of kattengrit in de kattenbak. Want misschien zou dat het wel weer aan de praat krijgen, hoopte hij.

Screensaver
En inderdaad. Na twee dagen floepte het weer aan. "Ik zocht meteen de gegevens van de eigenaar op het toestel op en contacteerde hem", vertelt Kalgren. "Hij wilde het eerst niet geloven, maar ik stuurde hem een foto en hij herkende zijn screensaver. Hij weet nu dat ik het toestel heb en dat ik het zal opsturen met de post"

Stomverbaasd
Guntrum is nog altijd stomverbaasd. "Wat een ongelofelijk toeval. Intussen heb ik wel een andere iPhone gekocht. Maar ik zal de oude aan mijn moeder geven, want zij heeft er eigenlijk ook een nodig", klinkt het nog.