Deze computermonitor wil de bureau-pc overleven

Philips
Nu de torenpc finaal aan het uitsterven is, ondernemen fabrikanten verwoede pogingen om diens onafscheidelijke compagnon, de monitor, toch nog zijn overstap naar het tijdperk van ambulant computergebruik te doen maken. Zoals Philips-merkdrager MMD, met zijn nieuwe 23-inch-computerbeeldscherm dat bedoeld is als tweede scherm voor laptopgebruikers, en daar ook een USB-dock aan toevoegt.

Wat een makkie is het om de nieuwe 'Brilliance'-23-inch usb-dockingmonitor van Philips (eigenlijk het Taiwanese MMD, dat de merknaam van de Nederlandse elektronicareus onder licentie heeft) uit de doos te halen en te installeren. Geen schroevendraaier nodig om het scherm in de voet te monteren, wat bij de meeste computermonitors wèl een vereiste is - gewoon klikken klaart de klus. En wanneer het toestel in geefacht staat merk je meteen ook dat het qua ergonomie wel snor zit: de makkelijk verstelbare voet zorgt ervoor dat je nek- en ruggewervels je dankbaar zullen zijn.

Net als je ogen. De schermresolutie is niets bijzonders (1920 op 1080 pixels, net genoeg voor een HD-film maar veel te weinig voor de capaciteit die hedendaagse digitale foto's en pc-videogames vergen), maar de IPS-beeldschermtechnologie (die, om een lang en dieptechnisch verhaal kort te maken, tot op de subpixel of het kleinste onderdeel van een beeldpunt bijstuurt hoe het beeld wordt gepresenteerd) garandeert een messcherp beeld zonder dat het al te zeer pijn doet aan de ogen.

Philips

Het beeldscherm is speciaal ontworpen voor gebruikers die er urenlang op moeten staren, zoals kantooreigenaars en -werklui, en beschikt ook over een PowerSensor, die aanvoelt wanneer het scherm ijdel wordt gebruikt en het vervolgens snel in een stroombesparende schemerstand zet. En er zijn verscheidene beeldinstellingen (SmartImage-standen, zoals de fabrikant het zelf noemt) voor verschillende toepassingen: wie het scherm op 'Office' zet, laat bijvoorbeeld de tekst meer tot zijn recht komen en pompt de helderheid een eindje op. Wie voor 'Game' kiest, knalt de beeldverversingsratio (al is die in de verste verte niet te vergelijken met die van een speciale gamingmonitor) en het contrast omhoog. Wie hem instelt op 'Movie', geeft de prioriteit aan scherpte. Ondergetekende hannest niet graag met knopjes op een monitor, maar de vier drukgevoelige knopen rechts onderaan laten zich zacht bedienen, en de bedieningsinterface van het toestel zelf navigeert makkelijk.

Philips

De 23-inch Philips USB Docking Monitor is in de eerste plaats bedoeld als tweede scherm, hetgene waar je een laptop op aansluit en vervolgens actieve computervensters naartoe sleept. Uiteraard kan het ding ook gewoon op een klassieke torenpc worden aangesloten, maar het is op zijn best wanneer het het scherm van een laptop assisteert: de knap verstelbare voet faciliteert daar opnieuw in (het scherm kan een eind boven dat van de computer worden bevestigd), en de ingebouwde laptopdock zorgt ervoor dat dit het soort scherm is waar je ambulante pc op thuiskomt. Zeker voor de recentste generatie laptops, waarop het aantal aansluitingen meer en meer in het gedrang komt, is het een verademing om via deze omweg nog eens drié usb-apparaten tegelijkertijd op een MacBook Pro aan te sluiten: een externe harde schijf, een printer en een computermuis werden makkelijk geslikt door de drie usb-poorten aan de zijkant van het beeldscherm, en waren via die éne usb-kabel van de computer naar de monitor zonder problemen te bedienen.

Philips

Het toestel is niet zonder mankementen. De PowerSensor reageert bijvoorbeeld veel te scherp bij sommige instellingen, waardoor het scherm soms al donker gaat wanneer je eventjes iets aan het noteren bent (maar nog steeds zit te werken). En de keuze voor de relatief recente IPS-beeldpaneltechnologie impliceert dat het ding iets gevoeliger is voor 'ghosting' (beeldpatronen die te lang op dezelfde plaats werden vertoond, blijven eventjes - maar niet permanent - hangen), en daar bij het opstarten zelfs een waarschuwing voor laat zien. Maar voor zijn prijs, nog geen 300 euro, is het een competitief ding. Zeker gezien het feit dat je er meteen een usb-dockingstation (met toch ook een gemiddelde prijs die ergens boven de 100 euro zit) bij hebt.