Deze camera maakt foto's van 400 megapixels

Hasselblad
Camerafabrikant Hasselblad kondigt de H6D-400c MS aan, een middelgrote camera met een 100 megapixelsensor die 400 megapixelfoto's kan maken. Het toestel dient voor studio-opnames en reproductiewerk waarbij het onderwerp niet beweegt, meldt Tweakers.net.

De 400 megapixelfoto's worden samengesteld uit zes opnames. Eerst wordt de sensor vier keer precies één pixel verschoven, zodat de volledige kleurinformatie van iedere pixel vastgelegd kan worden. Daarna verschuift de sensor nog twee keer een halve pixel, om de resolutie van het eindresultaat te verhogen. Het resultaat is een 16 bits .tifbestand van 2,3 GB met afmetingen van 23.200 x 17.400 pixels.

Multishottechniek zit ook in camera's van andere merken, zoals Olympus en Panasonic. Zij gebruiken echter het beeldstabilisatiesysteem van de sensor, in plaats van een mechanisme dat specifiek is gemaakt voor de pixelverschuiving.

De camera werkt ook in een normale stand, waarbij hij 100 megapixelfoto's maakt. Hij verschijnt in maart voor 40.000 euro, zonder btw. De fabrikant gaat de H6D-400c ook zelf verhuren voor zo'n 400 euro per dag.

Meer weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen?
Ga naar Tweakers.net4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy Breuker

  Marc, als je bvb héél nauwkeurig een schilderij wil reproduceren en/of vergroten. Of als je héél veel detail wilt fotograferen, bvb bij luchtfotografie. (al denk ik niet dat hij hiervoor bedoeld zal zijn.) Toepassingen genoeg denk ik.

 • Gino Denil

  In dit geval extreme resolutie en detail. Wat van pas komt bij bijvoorbeeld een publiciteitsfoto van een product op een afmeting van enkele meters. Wordt gegarandeerd een succes voor reclamestudio's. Met een beetje geduld en de juiste programma's kan je als amateur hetzelfde bereiken door meerdere opnames aan elkaar te kleven. Dat komt wel iets goedkoper uit.

 • Emir Alispago

  Naar universum sturen om hemellichamen te bestuderen.

 • Marc Spandel

  Welk voordeel heeft een camera ( van 40.000 euro) die geen bewegende beelden kan fotograferen?