Deze apparaten zijn slimmer dan je denkt

Google Home, een van de eerste AI-producten die op de markt kwamen.
Walmart Google Home, een van de eerste AI-producten die op de markt kwamen.
Artificiële intelligentie staat voor een enorme doorbraak, maar voorlopig zijn er nog niet zo veel consumentenproducten die al op AI drijven. Dit zijn er vijf waarin al wel van die slimme diensten zitten. En het is soms schokkend wat ze al kunnen.

1 / Smartphones en tablets

Wanneer je na afloop van de werkdag naar je auto loopt, herkennen Google Assistant en Siri al aan je geografische positie dat je wellicht naar huis zult rijden, en geven ze de vermoedelijke reistijd en de verkeersdrukte aan. Het is maar één voorbeeld van hoe de slimme assistenten in respectievelijk Androidsmartphones en Apples iPhones volledig autonoom informatie verstrekken die relevant voor je is. En wanneer je ertegen praat, dienen ze je in mooie volzinnen van antwoord. Die volzinnen zijn voorlopig nog in het Engels, al komt er schot in om dat te vernederlandsen: Siri werkt al in het Nederlands maar moet nog heel wat bijleren, Google is momenteel bezig om zijn Assistant Nederlands te 'leren'.

Tip: de tofste kerstcadeaus onder de 50 euro

2 / Laptops

Op Windows 10-laptops en Macs zit ongeveer dezelfde slimme dienst als op je smartphone. Apple heeft zijn Siri ondertussen ook al beschikbaar op de Mac, en Microsoft integreerde in Windows 10 zijn Cortana, een AI die de technologiereus noemde naar een personage uit zijn Halo-videogamereeks. Net als Siri en Google Assistant kan Cortana antwoorden op eenvoudige vragen (zoals bijvoorbeeld het converteren van een bepaald eurobedrag naar dollar), maar ze houdt ook je agenda bij, en waarschuwt wanneer het stilaan tijd is om naar je afspraak te vertrekken.

(lees verder onder de foto)

De Echo Dot, Amazons toegang tot het Alexa-systeem.
Amazon De Echo Dot, Amazons toegang tot het Alexa-systeem.

3 / Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod

Ze zijn voorlopig nog niet officieel te koop in België, maar via importkanalen haal je ze wel al in huis: Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod, de drie zogeheten 'smart speakers' die zeker in de Angelsaksische wereld almaar populairder worden. Eigenlijk stellen ze qua technologie weinig voor: ze bevatten een speaker, een microfoon en een wifi-antenne. De kracht zit hem in het achterliggende AI-systeem, dat zich online bevindt en steeds krachtiger wordt.

Voorlopig verstaan ze nog niet veel: wanneer je aan Alexa (Amazons AI-systeem) bijvoorbeeld vraagt om de lichten aan te zetten, doet ze dat zonder verpinken, maar als je wilt dat ze 'ze' opnieuw uitdoet, verstaat ze dat weer niét: daarvoor slaat het systeem nog te weinig contextuele informatie op. Maar gezien de snelheid waarmee professionele AI-systemen aan het groeien is, kun je er donder op zeggen dat dat soort kinderziektes snel de wereld zal uit zijn.

4 / Het boordsysteem van auto's

Automerken BMW en Seat zijn bezig om, tegen het einde van volgend jaar al, het boordsysteem van sommige van hun auto's uit te rusten met Amazon Alexa. Zeker wanneer je dat systeem thuis zou hebben geïnstalleerd staan, geeft dat handige synergieën: de route die je bijvoorbeeld in de woonkamer al hebt uitgestippeld om te weten hoe laat je best naar je afspraak vertrekt, wordt gewoon doorgezet.

(lees verder onder de foto)

De Sonos One.
Sonos De Sonos One.

5 / Sonos One-luidspreker

Die AI-diensten werken het beste wanneer je voor één enkel 'ecosysteem' kiest, dat dan tegelijkertijd op uw mobiele apparaten, uw computer, uw huiskamer en misschien binnenkort dus uw auto werkt. Maar het Amerikaanse audiobedrijf Sonos wil dat toch een beetje opentrekken: wie de Sonos One (€ 229) koopt, kan zelf instellen of die met Amazon Alexa of Google Home zal werken.

Lees ook:

Waarom smartphones altijd maar duurder worden

Smarttelevisie is nog altijd niet zo slim

De tofste kerstcadeaus onder de 50 euro
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Roman

  Het komt een creepy wereld met die zogezegde slimme apparaten, die gaan ons leven overnemen. Niks voor mij

 • Bernd Vaes

  Geen enkel van die toestellen kan het predicaat slim of intelligent hebben. Vooreerst wordt hier alweer slim en intelligent gelijk gesteld, wat totale onzin is. Vervolgens zijn deze toestellen niet in staat te denken, enkel in staat om sensoren en data op grond van vooringestelde logaritmen te verwerken; denken kommt daar niet van pas.

 • stephan ekelmans

  Als het vriest zet ik van in huis mijn ontdooi funtie op en is mijn zetel warm en auto , top spulletjes gewoon. Parkeer ik mijn auto blijft deze ruim een 30 minuten warm. Lang leve VW

 • Peter Smet

  Ik heb al Ai in mijn wagen van de moment dat ik hem kocht, maar dit merk wordt niet vernoemd.

 • Luc Geerts

  Zalig,ik heb een vrij goedkope Peugeot 3008 aangekocht,die vol van die high tech zit.Met connect nav. systeem.Stillaan word ik het gewoon.En eerlijk gezegd ik ben een kei in kaartlezen en mijn plan trekken.Maar als mijn besturingsysteem mij een andere weg wijst dan ik eerst zou nemen, dan luister ik er beter naar, want het is iedere keer juist.Tof deze techniek, doe zo voort constructeurs.Mij moet je niet meer overtuigen.