Deze 5 apps maken e-mail terug efficiënt

Inbox Zero als heilige graal

kos (screenshot)
U houdt niet van e-mail, en dat ligt niet aan u. De komst van de smartphone en mobiele messaging-diensten maakten de op zich al best hatelijke communicatievorm volledig achterhaald. Maar stilaan wordt e-mail opnieuw cool en efficiënt dankzij een charge vanuit onverwachte hoek: diezelfde mobiele app-industrie die, in plaats van de doodsteek voor het medium te betekenen, net een forse moderniseringsgolf heeft ingezet. We bekeken er vijf voor u.

De laatste tijd zijn er een aantal mobiele apps op de markt gekomen die de oude, bijna archaïsche vorm van digitaal communiceren weer proberen op te waarderen. Die e-mailen snel, efficiënt en stressloos proberen te maken. Die u niet meer, zoals het klassieke e-mailprogramma op uw computer, met één lang repertorium van ongelezen mails opzadelen, waarin na korte tijd al belangrijke berichten in de zee van ongelezen mails dreigen belanden.

Die apps durven koketteren met 'Inbox Zero': dat heerlijke gevoel dat mensen met een minder drukke mailbox moeten hebben nadat ze alles hebben behandeld. Die u zelfs met een minimum aan moeite bij die zen-achtige status brengen, dankzij hun snelle manieren om uw mails bij binnenkomst meteen al te herschikken naar dingen die uw onmiddellijke aandacht nodig hebben, moeten worden gearchiveerd, op een later tijdstip opnieuw onder uw ogen moeten worden gebracht, of meteen weg mogen.

kos (screenshot)

Er zijn twee constanten in de lichting nieuwe e-mailprogramma's die de laatste maanden op de App Stores zijn verschenen: ze laten u toe om berichten meteen te behandelen met één Tinder-esk sleepje van de duim, en ze brengen alles wat u binnenkrijgt meteen in connectie met andere internetdiensten als Google Drive, Outlook en Evernote. We bekeken er zo vijf van dichterbij, met slechts één centraal criterium in het achterhoofd: verlaagt deze app uw e-mailstress?

Google Inbox

De e-mail-app waarmee internetgigant Google nog geen jaar geleden de grote revolutie in mobiele e-mail kwam prediken werd zeer terecht overladen met lof. 'Inbox', te downloaden op iOS en Android, automatiseert in de eerste plaats een paar processen die meteen het overzicht in uw mailbox brengen. Reclamemails, nieuwsbrieven, facturen en aankoopbevestigingen komen bijvoorbeeld rechtstreeks in aparte postvakjes terecht, waardoor de belangrijke berichten er meteen al uit worden gefilterd.

De inhoud van uw mails worden semantisch gescand, waardoor alles wat lijkt op een taak of een agendapunt onder uw aandacht wordt gebracht, zodat ze rechtstreeks in de daarmee corresponderende app of clouddienst kunnen worden geparkeerd. En voor het handmatig behandelen van binnengelopen mails gelden ongeveer dezelfde 'swipe'-mogelijkheden als bij de andere apps in dit lijstje: alleen blijven ook gearchiveerde berichten gewoon in uw mailbox staan, waar ze bij concurrerende programma's meteen uit uw gezicht worden gehaald.

Google Inbox is zonder enige twijfel de krachtigste mail-app van het moment, en brengt de oude communicatievorm meer dan eender welk ander programma naar het nieuwe, mobiele tijdperk. Eén probleempje echter: wie niet met Gmail werkt, Googles eigen webmailsysteem, heeft niets aan dit programma, dat noch met andere webmailsystemen, noch met de Imap-mail van uw internetprovider samenwerkt.

kos (screenshot)

Google Inbox is zonder enige twijfel de krachtigste mail-app van het moment

Spark

Een e-mail-alternatiefje dat de zonet genoemde snedigheid en veelzijdigheid naar een bredere waaier aan e-maildiensten brengt, van Gmail over Outlook-webmail en Yahoo! Mail tot de gewone Imap-mailbox die u bij uw internetaansluiting hebt gekregen, is Spark. Het is, qua functies en geautomatiseerde bewerkingen, niet het rijkste of slimste programma uit dit rijtje, maar het is wel het meest stressloze.

Dat komt vooral door de aanpak die de app propageert: het einddoel is 'Inbox Zero', en het zen-gevoel dat je daarvan krijgt. En wanneer er geen nieuwe mail is binnengekomen, sommeert het programma u zelfs om het eventjes rustig aan te doen. Daarvoor hanteert het programma een paar slimme 'swipe'-bewegingen om dingen ofwel te archiveren, ofwel te wissen ofwel vast te pinnen voor een ander tijdstip.

Het is ook een min of meer intelligente app, die in zijn 'slimme inbox' uw binnengekomen e-mails herschikt zodat de belangrijke (of degene waarvan het denkt dat ze belangrijk zijn) eerst komen. Een geopende mail kan meteen worden verbonden met webdiensten als Dropbox of Evernote. En er is zelfs in een uitbreiding van het functie-arsenaal voorzien, dankzij in de rechter benedenhoek installeerbare 'widgets'. Spark is momenteel alleen beschikbaar voor iOS.

kos (screenshot)

Wanneer er geen nieuwe mail is binnengekomen, sommeert het programma u zelfs om het eventjes rustig aan te doen

Outlook

O ironie: Microsofts e-mailprogramma dat - in zijn pc-versie tenminste - net heeft bijgedragen aan het gebrek aan de lichte weerzin die computergebruikers de afgelopen jaren hebben gekregen voor e-mail, maakt heel wat goed in zijn mobiele vorm. Want meteen binnengekomen mails bewerken door te swipen, zodat het overzicht niet te snel zoek geraakt? Zit er gewoon in. Net als de snelle connectie met allerhande cloud-diensten, zoals Microsofts eigen OneDrive en Google Drive.

Dat laatste gaat ook wat verder dan alleen maar een resem 'deel'-knoppen: de diensten in kwestie zijn effectief geïntegreerd met de Outlook-app, zodat u meteen toegang krijgt tot de bestanden in kwestie, zonder dat u het programma hoeft te verlaten. Outlook neemt u een hoop van het zware werk uit handen dankzij zijn geautomatiseerde functies, maar in zijn zuivere gebruiksmechanieken schort er hier en daar wel iets aan. Een mail koudweg weggooien gaat ietsje te moeilijk, en er wordt net iets te weinig op voorhand geschift in uw binnengelopen mails.

kos (screenshot)

Outlook neemt u een hoop van het zware werk uit handen dankzij zijn geautomatiseerde functies

Boxer

De mooiste en snelste e-mail-app uit dit overzicht is Boxer van TaskBox, met een 'lite'-versie die gratis te downloaden is op iOS en Android. Het appje blinkt vooral uit in zijn archiveringsmogelijkheden én de opties die u krijgt om gearchiveerde mails terug te doen opduiken op een relevanter moment.

Dat betekent dat u ze momenteel onder uw ogen uit kunt vegen (met dezelfde swipe-bewegingen als bij de andere mail-apps), maar ook dat u er gerust van kunt zijn dat ze opnieuw onder uw aandacht komen wanneer het nodig is. De interface is kleurrijk én eenvoudig, met snelle en herprogrammeerbare bewegingen. Er is in een functie voorzien waarmee u een snelle, voorlopige respons kunt leveren.

Het programma linkt dingen door naar clouddiensten als Evernote. En er kan uit een groot aantal e-maildiensten worden gekozen, waaronder uw gewone Imap-mailbox. Enige probleem is dat de 'lite'-versie slechts toegang levert tot één account, en de meeste gebruikers hebben er minstens twee. En om te  betalen om er meerdere tegelijk te hanteren, weegt Boxer qua functie-arsenaal iets te licht.

kos (screenshot)

Enige probleem is dat de 'lite'-versie slechts toegang levert tot één account

Mailbox

En dan is er, tot slot, deze minimalistische extensie van de bredere Dropbox-clouddienst. Die in de eerste plaats natuurlijk gericht is op integratie met dat zonet genoemde centrale product zelf, maar dat neemt niet weg dat Mailbox een krachtig, versatiel en makkelijk te gebruiken mail-app is.

De methodes die het programma aanreikt om naar de gewenste 'Inbox Zero'-status te geraken zijn iets té gemakzuchtig. Er kan bijvoorbeeld met één knop rechtstreeks een archief worden gemaakt met alle gelezen mails in uw mailbox, wat een compleet onzinnige bewerking is: pas wanneer u een mail effectief hebt geopend, weet u goed wat u ermee aan moet.

Gelukkig is de interface waarmee u handmatig kunt archiveren erg makkelijk, en levert die ook een hele waaier aan mogelijkheden. Ook de keuze aan gekoppelde e-mail-accounts is beperkt, met alleen GMail en het mailsysteem dat u hebt ingesteld op uw Apple iCloud-account.

kos (screenshot)

Mailbox is een krachtig, versatiel en makkelijk te gebruiken mail-app