De vijf slechtste dingen die je kan doen met je smartphone

Je smartphone in je achterzak steken doe je dus beter niet
Shutterstock Je smartphone in je achterzak steken doe je dus beter niet
Ze kunnen tegen een stootje, de huidige generatie smartphones, maar toch zijn er nog steeds manieren om ze snel de vernieling in te helpen. Dit zijn vijf gangbare missers die je als gebruiker echt zou moeten afleren.

1. Steek het ding toch niet in je achterzak

Vooral jongeren hebben de neiging om hun smartphone in hun achterzak te steken. Niet verstandig, om meerdere redenen. De belangrijkste is nog dat je er per ongeluk op kunt gaan zitten, waardoor het toestel in tweeën kan breken. Ook puilt de smartphone door je bewegingen nogal snel boven de rand van de achterzak uit, waardoor hij eruit kan vallen of gemakkelijk kan worden gestolen. Kortom: gewoon een compleet idiote gewoonte.

2. Laat je smartphone niet nat worden

Door je smartphone op zo'n manier in je kleding te stoppen dat hij gemakkelijk kan vallen, tuimelt hij er potentieel ook erg makkelijk uit wanneer je in de buurt van water bent: een toilet, een waterplas, een vijver, enz. Ook als je aan het strand of in de buurt van een zwembad bent, bewaar je je smartphone best in een waterbestendig hoesje. Ja, er bestaan al waterdichte modellen, maar ze zijn nog steeds uitzonderlijk. En trouwens: zelfs een spatwaterdicht toestel is compleet naar de Filistijnen als het helemaal ondergedompeld geraakt.

Lees ook: Batterij weer plat?! Met deze tips gaat ie langer mee

3. Laat 'm met rust als ie te warm wordt

Smartphones kunnen op zichzelf al erg warm lopen door overbevraging van bepaalde interne componenten. De ingebouwde gps is hier een grote boosdoener. Combineer dat met verhittende invloeden van buitenaf,  en het risico is groot dat je smartphone bezwijkt aan de hitte. Alleen al daarom leg je je smartphone best nooit in de vlakke zon.

Maar wat als ie écht brandend heet aanvoelt? Zet hem dan meteen uit, en leg hem in de schaduw of op een koele plek. 

4. Maar te koud is ook niet goed

Ook te koude temperaturen zijn negatief. Bij diepe vrieskou gaat de interne machinerie van het toestel kapot, maar dan hebben we het echt over extreme temperaturen: tussen -20 graden en -40 graden celsius. Iemand een trip naar de Noordpool gepland? Maar zelfs zachtere vrieskou kan een invloed hebben op de werking van je batterij. De meeste smartphones werken met een lithium-ion-batterij, en die draineert veel sneller bij vrieskou. Het is op dit moment nog veraf, maar in de winter hou je hem best zo veel mogelijk in je broekzak. Vooraan, welteverstaan.

5. Uit mag ook eens

De laatste vorm van mishandeling voor je smartphone is sluipend: door hem letterlijk constant aan te laten, krijgt de interne software nooit de kans om te verversen. Zo gaat je smartphone steeds trager werken. De remedie is simpel: zet je smartphone minstens eenmaal per week helemaal uit. Na de herstart veegt hij de buffer van zijn tussengeheugen weer leeg, en krijgen bepaalde systemen binnen de interne software een frisse herstart.

Lees ook:

Inkeping in smartphoneschermen: de techniek achter dit 'notchakelijk' kwaad

Deze goedkope smartphones bieden veel waar voor weinig geld

Zo krijgt ook je laptop een broodnodige lenteschoonmaak
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pol Verweg

  Laura ik weet niet wat voor werk je doet, maar dat je het aan je vriend nogal zou mogen uitleggen als je onbereikbaar zou zijn? Dat is een ongezonde relatie.

 • Alain Stuker

  De beste smartphone...is er geen hebben.

 • Carl Parker

  Hoe hebben ze dat toch gedaan die miljoenen jaren voor de smartphone, waar komen al die steden vandaan?

 • Leon Mertens

  De jeugd trekt er niets vandaan tientallen steken hem gewoon in de achterzak van jeans of short heb al jaren dezelfde kleine gsm en die stelen ze niet ,de jeugd heeft veel te veel geld en ze lachen ons uit met al die opmerkingen !

 • Marinka Dumon

  Handig om het openbaar vervoer op te volgen ( als ze rijden ) en als gps gebruiken als je de weg kwijt bent in een vreemde stad.