De vijf beste multimediaproducten van 2013

REUTERS
U weet niet wat gedaan met uw eindejaarsbonus of cadeaubons, of u zoekt nog een laat eindejaarscadeau? Hier zijn een paar interessante multimediaproducten die het afgelopen jaar op de markt kwamen, en dus een ideaal geschenk zouden zijn: als het niet voor anderen is, dan maar voor uzelf.

Logitech Harmony Ultimate Hub

Nee, we doen in dit overzicht niets met smartphones of tablets: die hoogst persoonlijke keuze maakt u maar voor zichzelf. Maar hier is wel een toepassing voor die dingen die potentieel uw leven - althans het stuk daarvan dat zich in uw woonkamer afspeelt - kan veranderen: de Logitech Harmony Ultimate Hub verandert uw trouwe vriend in een universele afstandsbediening voor eender welk toestel dat infrarood- of Bluetooth-commando's aanneemt. Over die laatste ontfermt een basisstation van de Zwitsers-Amerikaanse fabrikant zich, dat dan weer via WiFi de verbinding maakt met uw smartphone of tablet. (80 euro)

Logitech

Philips Hue

Nog iets waarvoor u thuis uw mobiele toestel kunt bovenhalen: de Philips Hue-lampen, wier kleur en intensiteit u kunt bedienen via een mobiele app. Een startersset van drie lampen met een basisstation kan u uitbreiden naar een arsenaal van eventueel tientallen lampen. Het gaat hier overigens om LED-peertjes, dus ze verbruiken bijzonder weinig energie en gaan jarenlang mee. Enthousiaste hobbyprogrammeurs hebben ondertussen ook extra apps voor de Hues gemaakt, waarmee u ze verandert in een 'Star Trek'-achtig alarmsignaal of een discotheek. (200 euro voor het starterspakket, 60 tot 70 euro per losse lamp)

Philips

Sonos Playbar

Het Amerikaanse bedrijf Sonos begon zijn succesverhaal met een systeem dat draadloos muziek door uw huis streamt, en eender welk toestel dat muziek bevat rechtstreeks in dat netwerkje opneemt. Maar nu er meer audio- en multimediamerken op die markt zijn gesprongen, gaat Sonos de tegenovergestelde richting uit: het is zichzelf opnieuw aan het uitvinden als een breed audiomerk. Het interessantste product dat het bedrijf dit jaar op de markt bracht, wat dat betreft, is deze Playbar: een setje speakers verpakt in één handige balk, die u alleen maar op uw televisietoestel moet aansluiten om een (virtueel) surroundgeluid door de kamer te doen galmen. (700 euro)

Sonos

Nikon D5300

Op zoek naar een écht goeie fotocamera? Dan is het tijd voor een  spiegelreflextoestel, het soort dat ook professionele fotografen gebruiken. Maar u wilt ook geen constant gehannes met fotobewerkingssoftware, en uw foto's rechtstreeks delen via het internet of sociale media? Nog steeds geen probleem met de DS5300 van de Japanse fotospecialist Nikon: niet alleen levert dat toestel een uitstekende fotokwaliteit af met zijn 24-megapixelsensor, maar het beschikt ook over een draadloze internetverbinding, zodat u er rechtstreeks de brug mee kunt maken naar uw laptop, tablet of smartphone. Het toestel kan u voor zichzelf kopen, de cursus fotografie is een mooi eindejaarscadeau. (900 euro)

Nikon

Bowers & Wilkins P7

Ook als u onderweg naar muziek wilt luisteren op uw smartphone of mp3-speler, hoeft u niet noodzakelijk zo'n stel oortelefoontjes in uw oren te proppen. De P7-hoofdtelefoon van de Britse hifilegende Bowers & Wilkins is het ideale reismaatje daarvoor. Het inklapbare toestel neemt niet teveel plaats in uw tas in, en levert ongeziene akoestiek van het soort dat alleen maar van een van te topmerken op de wereld kan komen. (400 euro)

Bowers & Wilkins