De nieuwe OnePlus 7T: middenklasser met troeven én mankementen

De nieuwe OnePlus 7T-toestellen. Wat zijn ze waard?
OnePlus De nieuwe OnePlus 7T-toestellen. Wat zijn ze waard?
Gisteren werd de OnePlus 7T voorgesteld, het nieuwe ‘upgrademodel’ van de Chinese fabrikant. We konden het toestel voor de release al even uittesten en ontdekten een knappe, zij het op sommige vlakken wel wat tegenvallende middenklasser.

OnePlus claimde een mooie niche voor zichzelf: hun telefoons behoren altijd tot de snelste, met de allernieuwste componenten. Dat is bij deze 7T niet anders, want die krijgt een scherm met snelle beeldverversing én een snelle Snapdragon 855+-processor. Een andere zaligheid is de ‘schone’ software - lees: de smartphone zit niet volgestouwd met vervelende, ongewenste apps van de fabrikant zelf.

Bekijk hier de verschillende modellen:
OnePlus 7T (€ 599)
OnePlus 7T Pro (8GB ram) (€ 759)
OnePlus 7T Pro (12GB ram) McLaren Edition (€ 859)

Geen prijsbreker meer

OnePlus stond lang bekend als een echte prijsvechter, maar die tijd is voorbij. Ook de 7T is weer enkele tientallen euro’s duurder dan de 7 en strandt nu op ongeveer 600 euro. Zo vallen de prijzen van de 7T en de 7T Pro nu in de middenmoot. Apple, Samsung, Huawei en Google zijn meestal duurder, Xiaomi, Asus en Honor vaak goedkoper.

Het probleem is dan: als je veel betaalt, mag je ook veel verwachten van een telefoon. Helaas zijn de 7T en de 7T Pro op diverse punten toch geen hoogvliegers. De set-up van de camera lijkt wel op die van duurdere smartphones, maar de 48-megapixel-camera is er eentje die je ook vindt in spotgoedkope modellen. Gevolg: de cameraresultaten zijn hoogstens een krappe voldoende waard. En er zijn nog minpunten, zoals de bedroevende accuduur. 

(lees verder onder de foto)

Productshot van de 7T.
OnePlus Productshot van de 7T.

Geen ‘flagship killer’ meer

OnePlus was ooit misschien wel de ‘flagship killer’, maar wordt nu meer onderdeel van de gevestigde elite. Het moet daarom uitkijken dat het zich door de onmiddellijke concurrenten niet de kaas van het brood laat eten. 

De prijzen van OnePlus-telefoons dalen namelijk amper na de release, waar dat bij andere merken vaak wel gebeurt. Dat alleen maakt de concurrentie in deze prijsklasse moordend, want voor die 600 euro die OnePlus nu vraagt, kan je een high-end-smartphone van bijna elk ander groot merk op de kop tikken. Een Samsung Galaxy S10e en Huawei P30 kosten minder, en de LG G8s ThinQ en Xiaomi Mi 9T Pro kosten zelfs véél minder dan de 7T.

De OnePlus 7T Pro  (€ 759)

Als we tot slot even de Pro-versie van naderbij bekijken, komen we uit bij een high-end smartphone voor een high-end prijs. Het scherm heeft een hogere resolutie, is mooi en voldoende afleesbaar in direct zonlicht. Een inkeping heeft het niet, want er is een pop-up-camera.

De behuizing is waterdicht, er zijn stereoluidsprekers, de opslag is van een nieuw type en de trilmotor kreeg een upgrade. Ook heeft hij een betere optische zoom en dubbel zoveel opslaggeheugen als de OnePlus 7T, maar niet meer werkgeheugen (8 gigabyte). 

Conclusie: de 7T en 7T Pro doen precies de dingen goed waarop OnePlus zich heeft toegelegd. Dat maakt van deze nieuwe toestellen misschien niet de beste allrounders. Als je snelheid belangrijker vindt dan de kwaliteit van de camera’s (of de accuduur), kan dit gerust een goede keuze zijn. 

Bekijk hier alle OnePlus smartphones.

Lees ook:

Geen peperdure smartphone nodig? Onze aanraders onder de 300 euro

Apple iPhone 11-serie: de beste iPhone tot nu toe

Waarom smartphones maar drie jaar mee gaan
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Ceuleers

  Is het ondertussen al helemaal klaar voor de Belgische klanten? Want bij de vorige modellen waren er meerdere functies die het gewoonweg niet deden.

 • Kurt Vlaminck

  Mijn vorige was de one plus 3. Nu de Xiaomi mi 9t pro. One plus heeft een grote flater begaan door hun produkten aan te willen bieden via dealership waardoor ze verplicht waren om de prijs van hun smartphones sterk duurder te maken, gezien de dealer ook winst op het produkt moet maken. De Xiaomi mi 9t pro blijft de goedkoopste, omdat ze enkel via het web worden verkocht zonder tussen personen. Bye one plus.

 • Werner Wynakker

  Waarom zou je die wireless charging willen? Het is trager dan de Oneplus Dash chargers, geef mij maar de wired dan weet ik dat mijn Oneplus 7 Pro op nog geen 30 minuten vol is. Heel de zever over de camera's is ook aar zever, ik gebruik mijn 7 pro als aanvulling op mijn echte camera en mijn 5 op mijn gimbal en beiden doen het prima. Trouwens 95% van de gebruikers geraken niet verder dan selfies. Heb al verschillende mensen doen overstappen van iPhone naar Oneplus en willen geen andere meer.

 • Rayan El Arami

  Stefaan, inderdaad. Ik zit gewoon te wachten tot Oneplus met een toestel met wireless charging op de proppen komt. En das dan ook de enige reden dat me tegen houd. Dat de camera wat minder is interesseert me niet. Als ik een goeie camera nodig heb, koop ik wel een los toestel. Voor mij is een smartphone eerder een mini laptop dan een telefoon. Daarom dat ik voorlopig bij mijn Lumia 950 blijf.

 • Maarten Lapeire

  Ik heb een OP7 en ik ben tevreden over de batterij duur. Gaat perfect een dag mee bij veelvuldig gebruik. De camera is idd niet het beste op de markt. Maar als je een betere camera wilt, dan moet je naar modellen gaan die heel wat duurder zijn. Of de huawei p30 kopen, en die boet dan in op andere vlakken. @ Stefaan V. Wireless charge is een gimmick. Ik heb liever mijn kabel van 1.5 meter, ik kan er dan tenminste nog iets mee doen terwijl hij oplaadt. En opladen gaat zeeeer snel.