De muziekcassette is aan een heropleving bezig

Getty Images
Niet alleen de vinylplaat is heropgeleefd, ook een ander format dat al lang voor dood was gehouden, is aan een comeback bezig: de cassettte.

Voor wie het nu in Keulen hoort donderen: de cassette is ongeveer zo groot als een smartphone, en kan tot 120 minuten muziek (of spraak) bevatten. Ooit was het een bijna volwaardig alternatief voor vinylplaten. Lege cassettes waren voor velen het gedroomde middel om goedkoop muziek in huis te halen door gewoon geleende platen te tapen.

De komst van de cd en de digitale revolutie deden de cassette alleen nog op rommelmarkten opduiken. Maar het format is aan een revival bezig, meldt de website loudersound.com.

De website stelde vast dat bijvoorbeeld Amazon nieuwe cassettes verkoopt terwijl ze "niet goedkoop" zijn. Voorbeelden zijn ‘Nevermind’ van Nirvana, de soundtrack van ‘Bohemian Rhapsody’ (nieuwer kan niet), ‘Back in Black’ van AC/DC en ‘Hysteria’ van Def Leppard dat zelfs op chroom, de "HD kwaliteit" van een cassette, te grabbel is.

Hoewel met minder dan 1 procent hun aandeel in de muziekmarkt op zijn zachtst gezegd klein is, is de verkoop in Groot-Brittannië vorig jaar meer dan verdubbeld, weet loudersound.com. In 2017 gingen er 22.000 nieuwe cassettes over de toonbank. In de eerste helft van dit jaar is de verkoop met 90 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  De cassette was een kleinere versie van de reel to reel bandopnemers. Bandslijtage, lage kwaliteit en storingsgevoelige hardware, geen idee waarom men dat zou terug willen.

 • Els Pauwels

  niet moeilijk, als je nog maar naar een DVD kijkt, is ie al stuk of staan er krassen op

 • Mike Straub

  EN nu nog de opmars terug van de diesel, en we zijn weer gelukkig

 • Dick van Aggelen

  Heerlijk om een vastgelopen cassette met een potlood te repareren.

 • Guido Westerburg

  Bewaar je cassettes vertikaal, als je ze horizontaal bewaart dan drukt de zwaartekracht op één kant van de tape en blijven ze minder lang goed. En niet dichtbij speakers en andere magneten bewaren natuurlijk.