De Lijn lanceert vernieuwde app

BELGA
Om het gebruiksgemak van haar reizigers te verhogen, lanceert De Lijn drie nieuwe reisinfotoepassingen. Daarbij een app die de gebruiker op bus of tram vertelt over hoeveel minuten hij zijn afstaphalte bereikt. De smartphonetoepassing toont de volgende haltes op die lijn en de bijbehorende reistijd. Dat laat de openbaarvervoermaatschappij dinsdag weten.

De app maakt gebruik van de gps van de smartphone. Voorlopig is er alleen een versie voor iPhone, gratis te downloaden in de appstore van Apple. Is de test een succes, dan komt er volgend jaar een versie voor de andere besturingssystemen, belooft De Lijn.

Op de website van de vervoersmaatschappij is er ook een vernieuwde routeplanner. Die vergt minder invulwerk dan de vorige versie. Het volstaat om enkele beginletters in te geven om het vertrek- en/of eindpunt te selecteren uit een lijst. Daarnaast kan de reiziger zijn volledige route bekijken op een kaart of downloaden als pdf.

Vernieuwde zoekfunctie
Er is tenslotte een vernieuwde zoekfunctie voor dienstregelingen. Daarmee kan de gebruiker meteen de dienstregeling op het scherm raadplegen. Het is niet meer nodig om daarvoor een pdf te openen. Daarnaast kan de gebruiker eenvoudig de datum veranderen of de dienstregeling in de andere richting opvragen. Bij de vorige versie moest daarvoor een nieuwe zoekopdracht opgestart worden.

Elke maand geeft de routeplanner van De Lijn 3,5 miljoen reisadviezen. Daarvan komen er twee miljoen van computers en 1,5 miljoen van smartphones.