De handigste huishoudtoestellen voor wie niet groot woont

Deze was-droogcombinatie van AEG spaart meteen al de ruimte van een hele droogkast uit.
AEG Deze was-droogcombinatie van AEG spaart meteen al de ruimte van een hele droogkast uit.
Elektronische hulpjes in het huishouden zijn dan wel handig, de meeste nemen ook verdomd veel plaats in. De volgende toestellen zijn erop voorzien om zo weinig mogelijk in de weg te staan.

1. Verticaal: Dyson-luchtzuiveraar (€488)

Het is een groeiende trend bij de zogenaamde staande toestellen: productdesigners bouwen ze nu eerder in de hoogte dan in de breedte. Een toestel dat bijvoorbeeld enorm veel werk verricht op een oppervlakte van nauwelijks één vloertegel is de torenvormige Dyson Hot + Cool Link. Die zuivert de lucht in huis, zorgt in de zomer voor de nodige verkoeling en indien nodig in de winter ook voor extra verwarming. Bekijk hier de Dyson Hot + Cool.

(lees verder onder de foto)

De lucht in huis verkoeld én gezuiverd, en je hebt er maar een tafelhoekje voor nodig.
Dyson De lucht in huis verkoeld én gezuiverd, en je hebt er maar een tafelhoekje voor nodig.

2. Robot- en steelstofzuigers

Klassieke stofzuigers zijn vaak enorm groot: als je geen aparte bergruimte hebt in je huis, staan ze dan ook vaak flink in de weg. Een robotmodel is daarentegen lekker compact en neemt je bovendien ook alle werk uit handen. Ze zijn wel iets prijziger dan de gewone stofzuigers. Wanneer het je zuiver om de ruimte gaat, is ook een steelstofzuiger een mooi alternatief. Het reservoir is wat kleiner, dus hij is niet echt geschikt voor enorme oppervlaktes. Steelstofzuigers kunnen ook dubbele dienst doen als kruimelzuigers, zodat je daar al geen kostbare plaats meer voor moet reserveren.

(lees verder onder de foto)

Robotstofzuigers hebben weinig plaats nodig én nemen je ook nog eens alle werk uit handen.
iRobot Robotstofzuigers hebben weinig plaats nodig én nemen je ook nog eens alle werk uit handen.

3. Alles in één: Was-droogcombinatie

Wasmachines en droogkasten hebben elk bijna een vierkante meter aan ruimte in huis nodig. Als je ze naast elkaar opstelt, bedekken ze samen een groot deel van de gemiddelde ruimte. Fabrikanten beseffen natuurlijk ook dat niet elke consument in een huis van meer dan 100 m² woont; je vindt in veel productgamma’s dus wel altijd ergens compactere, stapelbare en/of twee-in-een modellen. Een aanrader is bijvoorbeeld deze vernieuwende was-droogcombinatie van het Duitse merk AEG.

(lees verder onder de foto)

Twee toestellen van dezelfde grootte in één: een massieve winst in ruimte.
AEG Twee toestellen van dezelfde grootte in één: een massieve winst in ruimte.

4. Kleine koffiezet

Senseo’s nemen per definitie niet te veel plaats in. Maar ook wanneer je koffie zet met Nespressocapsules zijn er heel wat compacte toestellen op de markt. Deze Inissia van Krups neemt een minimum aan keukenplaats in en is dus ideaal voor wie maar een kopje of twee per dag drinkt. Bekijk hier de Inissia.

(lees verder onder de foto)

Een Nespressomachine hoeft niet enorm groot te zijn, zo bewijst de Inissia.
Krups Een Nespressomachine hoeft niet enorm groot te zijn, zo bewijst de Inissia.

Lees ook:

Waarom een nieuwe koelkast bijna altijd goedkoper uitkomt

Vijf dingen die je zeker in de gaten moet houden bij de aanschaf van een vaatwasmachine

Zo kies je de beste droogkast voor jouw verbruik
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Josefien Degroot

  @Ronny, nochtans bespaar ik zéér veel plaats met mijn was-droogcombinatie. De ruimte boven de machine wordt nu benut door legplanken. Beste aankoop ooit in m'n kleine, gezellig huisje, m'n AEG combinatie. Kledij gaat hier wel niet in de droger, enkel bad- en bedlinnen. Ideaal.

 • Ronny Cuypers

  Wat een onzin. Een wasmachine neem geen vierkante meter in beslag, maar wel nauwelijks 0.4 m². En de droogkast kan er bovenop staan. die neemt dus geen ruimte in beslag. bedenk ook dat je bij al die toestellen een gedeelte van de was uit het toestel moet halen na het wassen, anders is het droogresultaat noppes.

 • Geert Landsman

  De was en droog machine van Samsung is er al langer en een stuk goedkoper. Heb die zelf en is een genot. Vuile was erin, schoon en droog eruit, perfect.

 • Bart Van Ransbeeck

  waar is de tijd ,zoals in de dorpjes in zuidfrankrijk waar een collectieve wasplaats is waar je met de hand je kleren kon wassen en genieten vd koelte vh water , en bijpraten met de dorpsmedebewoners , ecologischer kan niet!!!!

 • Yvan Lissens

  Het nadeel van een "alles in één Was-droogcombinatie" is dat als de "droogkast" stuk gaat, meestal ook uw wasmachine buiten strijd is. Zelf heb ik twee robotstofzuigers en ben hier uiterst tevreden van, zeker omdat er hier ook een huistijger rondloopt die regelmatig zijn haren verliest, het is verbazend hoeveel de "robovac" dagelijks van de vloer haalt.