De grootte telt wél: hoe groot moet je tv best zijn?

Welk formaat van tv past het beste bij de kamer waarin je kijkt?
LG Electronics Welk formaat van tv past het beste bij de kamer waarin je kijkt?
Welk formaat van televisie heb je precies nodig voor je kijkwensen en de omvang van je (woon)kamer? We nemen de drie vaakst gekozen opties onder de loep. 

Klein: 32 inch - 81 centimeter

Een klepper van een scherm is gewoon niet altijd nodig: heel wat mensen hebben bijvoorbeeld een tweede of zelfs een derde toestel in huis, voor in de keuken of de slaapkamer. Ook op het gemiddelde studentenkot vind je nu vaak een tv van bescheiden omvang. De klasse tot 32 inch (ongeveer 81 centimeter doorsnede) is hier ideaal. Je hebt dan wel niet de hoogste beeldkwaliteit (4k, met andere woorden), maar niet getreurd: 4k-beeldresolutie wordt nog maar voor een fractie van de beschikbare tv-content aangeboden. Met een klassiek HD-beeld (High Definition) zit je in een kleine ruimte echt wel goed, en de prijzen swingen dan ook niet de pan uit. 

Onze favoriet: de Philips 32PFS5803 (€ 241,74). Bekijk hier de best beoordeelde kleine televisies.

Lees ook4 voordelen van een gebogen televisiescherm

(lees verder onder de foto)

Een klein maar krachtig tv-toestel.
Philips Een klein maar krachtig tv-toestel.

Middenklasse: 43 inch - 109 centimeter

Bij de middenklassers tellen we de televisies van 40 tot 43 inch (109 centimeter) doorsnee. 4k-beeld zit dan wel al vaak standaard in het pakket, al is het scherm meestal nog een klassieke lcd (Liquid Crystal Display) met lichtkristallen in de beeldplaat, en dus nog geen moderne oled (Organic Light Emitting Diode), waarbij de beeldkristallen zélf licht geven en je een weelderiger kleurenpracht krijgt. Ook dat laat zich voelen in de prijs, die in deze categorie dus ook nog aanvaardbaar is. 

Onze favoriet: de LG 43UK6750PLD (€ 385). Bekijk hier de best beoordeelde middenklasse-televisies.

(lees verder onder de foto)

Ook in de 'mid-range' zwaait LG de plak.
LG Electronics Ook in de 'mid-range' zwaait LG de plak.

Groot: vanaf 55 inch - 140 centimeter

Volgen de grote kleppers, waar we drie trappen onderscheiden: de televisies van 55 inch (140 centimeter), 65 inch (165 centimeter) of 75 inch (190 centimeter) en meer. 55 inch geldt momenteel een beetje als de standaard, waar de meeste mensen voor kiezen. De twee andere joekels passen toch al beter in een zeer grote woonkamer. Bij de meeste van deze toestellen heb je oled, en dat betekent ook dat de prijzen meteen een flink pak hoger liggen dan die van de kleine en middenklasse-toestellen. Het is anderzijds best wel mogelijk om een goede 55-incher te vinden voor minder dan 1.000 euro.

Onze favoriet: de LG OLED55C8PLA (€ 1.249). Bekijk hier de best beoordeelde grote televisies.

(lees verder onder de foto)

Wanneer omvang geen beletsel is, grijp je best naar oled.
LG Electronics Wanneer omvang geen beletsel is, grijp je best naar oled.

Lees ook:

Review - Samsung Q900R uhd-tv - 8k omdat het kan

Deze televisie past het best bij jou

Deze televisies hebben het laagste stroomverbruik
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gui Cloostermans

  Vroeger mocht je niet te dicht bij televisie zitten omdat het slecht is voor de ogen. Dan maar een groter kopen! Dat is beter voor ogen?

 • Mario Van Holle

  Goeie tip die ik ooit kreeg ! Welke zot betaalt nu 3000€ voor een tv die hij na 6 maanden kan kopen voor 1500€ en na een jaar voor 750€ ...ze maken zo snel tv’s dat je na de aansluiting al zit opgescheept met een oud product !!

 • Cletus Clint

  Een TV moet gewoon zo groot mogelijk zijn. Ik heb 55 inch en zit op 3,5m. Dat is goed maar het had groter gemogen. Ter vergelijking, ik heb ook beamer en zit op 4,5m van een scherm met 240cm diameter.

 • sjaak vanslembrouck

  @Joris Neyt ondertiteling lezen ? waarom heb je dat nodig ? je hebt toch oren. we hebben tijd genoeg gehad om engels te leren

 • johan vermeire

  Op war slaat deze titel nu. De grootte telt wél: hoe groot moet je tv best zijn? Om vervolgens 0,0 info te geven hoe je deze nu best bepaald, goed bezig. ....