De beste elektrische tandenborstels: dit zijn de toppers volgens onze specialist

Welke elektrische tandenborstel is iets voor jou?
Shutterstock Welke elektrische tandenborstel is iets voor jou?
Wetenschappelijke studies zijn zo goed als unaniem: dankzij de snel roterende borstelkoppen van een elektrische tandenborstel zijn je bijters véél grondiger gepoetst. Maar er zijn wel stevige verschillen in prijs en functies. Een blik op het aanbod. 

Elektrische tandenborstels vind je al voor een paar tientallen euro’s, en dan zijn er ook de luxepakketten waar je honderd euro of meer voor betaalt. De duurdere modellen komen vaak met meer modi en speciale borstelkoppen, of met een ‘smart’ functionaliteit die data doorgeeft aan een bijhorende app. 

Voor dit overzicht keken we ook naar de batterijduur en het aantal poetsbewegingen/rotaties per minuut. Sommige tandenborstels doen bijvoorbeeld meer dan enkel roteren, maar pulseren ook - dat zou doeltreffender zijn in de strijd tegen tandplak. Andere oscilleren, met zijdelingse bewegingen, zodat ze beter aan de holtes tussen de tanden geraken. En er zijn, tot slot, de razendsnel vibrerende modellen, zoals die van Philips Sonicare, die meedogenloos toeslaan op tandplak. 

Beste budgetmodel

Het Chinese merk Xiaomi ken je vast al van hun budgetsmartphones. Hier bewijzen ze dat ze ook goedkope, maar toch degelijke tandenborstels kunnen maken. Zoals steeds bij de budgetopties: het blijft een basistoestel, al werkt de Mi Electric Toothbrush wel met pulserende of sonische bewegingen. Verder is de snelheid er niet naast, en heeft hij een doenbare batterijduur. Hij verbindt zich, zoals dat voor een techbedrijf als Xiaomi betaamt, zelfs via Bluetooth met een app op je smartphone, om de poetsmodus te veranderen. Prima instapmodel!

Beste prijs-kwaliteit

Wanneer we naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding kijken, dan komen we quasi automatisch uit bij topmerk Oral-B. Hun Pro 2 2900 Black CrossAction heeft onder meer koppen die zowel pulseren als roteren/oscilleren en werkt met instelbare snelheden. De tandenborstel doet het ook vijftig minuten op één opgeladen batterij; goed voor een kleine twintigtal poetsbeurten. De extra body en borstels zijn dan weer ideaal voor gezinsgebruik. 

Beste upgrade

Voor de beste upgradetip blijven we ook bij Oral-B. Hun Genius X werkt draadloos samen met een app op je smartphone, die je coacht in het beter poetsen van je tanden. En dat is niet alles, want je kan je eigen poetsgewoontes ook opslaan. Verder krijg je voor zo'n prijs natuurlijk al een heel krachtige tandenborstel, die ook roteert en oscilleert zoals het hoort. Het interessantste aan dit toestel is sowieso de screening van je poetsgedrag via artificiële intelligentie: de app kan je dus effectief vertellen welke tanden en kiezen je waarschijnlijk onvoldoende poetste.  

Onze keuze

Persoonlijk zijn we behoorlijk fan van Philips’ Sonicare-technologie; supersnelle pulsaties garanderen volgens het merk een efficiëntere verwijdering van tandplak, en die kleine maar krachtige straaltjes water die tussen je tanden geblazen worden, zorgen ook echt voor een netter gevoel. De timer laat je om de dertig seconden weten dat het tijd is om aan een nieuw gedeelte van je mond te beginnen en ook als er twee minuten gepasseerd zijn. Bij het Sonicare-gamma vind je, net zoals bij de meeste elektrische tandenborstels, ook een hele reeks diverse opzetborstels, die je helpen om tandplak tegen te gaan of je tandvlees gezond te houden. 

Lees ook:

Goede vaatwasser kopen? Dit zijn onze toppers

Smartphone kopen? Dit zijn de 5 beste volgens onze expert

De beste diepvriezers: dit zijn de toppers volgens onze specialist
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Corien Van Herck

  Een gewone tandenborstel is het beste. Wel enkel als je weet hoe je uw tanden moet poetsen.

 • Gaston FOUBERT

  Er is op tv een paar jaar geleden een test uitgevoerd met 2 x 25 studenten, de ene groep manueel en de andere met elektrische tandenborstels. Na twee minuten borstelen waren die manueel geborsteld vééél beter gekuist.

 • José verdonck

  Oral B Pro net nagekeken bij Bol.com geen 64,99 maar 79,99.

 • Lise Nelis

  Ik heb een sonicare, maar met meerdere standen en voor mij is dit een hele verbetering ten opzichte van gewoon poetsen. Minder en veel kleinere gaatjes, beter tandvlees, minder tandplak, geen last meer van het litteken op mijn tong, lange batterijduur. In uitverkoop kosten ze amper 30 euro, dus voor de prijs hoef je het niet perse te laten hoor

 • cynthia dewilde

  Ik had vroeger ook een simpele oral-b ,maar als je dan nieuwe borsteltjes nodig had,pasten deze niet meer. Nu heb ik al 3 jaar een nevadent (lidl 17€) 8000 omwentelingen 3 standen soft, clean en massage tandvlees.Als ik op reis ga en hij is volledig oogeladen kan ik 3 weken weg zonder her op te laden. Super content. Direct 8 Extra opzetborstels gekocht zodat ik een tijdje verder kan.