De beste camera's voor je ski- en snowboardmoves

Alle wintersportwaardige action cams op een rij.
Tweakers Alle wintersportwaardige action cams op een rij.
Een beetje ski- of snowboardheld pakt maar wat graag uit met zijn/haar straffe moves, en actiecamera's zijn de beste manier om die voor de eeuwigheid vast te leggen. Ze zijn klein, kunnen gemonteerd worden op een helm, ski's of kleding, en ze hebben zo'n grote beeldhoek dat ze praktisch alles voor of achter je in beeld krijgen. Hier zijn vijf modellen die zich uitstekend lenen tot pret in de sneeuw.

Sony FDR-X3000R (€ 522)

Hoewel de X3000R al even meegaat, is Sony nog steeds de enige fabrikant die gebruik maakt van optische beeldstabilisatie die in alle beeldmodi werkt. Ook wat beeldkwaliteit betreft moeten alle toestellen in dit overzicht hun meerdere herkennen in dit toestel. Hij scoort ook zeer goed in situaties met minder licht. Deze camera mist de laatste innovaties, zoals stembediening, een aanraakgevoelig scherm en een volledig waterdichte behuizing, al is hij wel spatwaterdicht.

(lees verder onder de foto)

Sony's FDR-X3000R.
Tweakers Sony's FDR-X3000R.

Garmin Virb Ultra 30 (€ 359)

De Virb Ultra 30 heeft een aanraakgevoelig kleurenscherm, met een menustructuur die goed doordacht is. Met onderwaterhuis laat hij zich net zo eenvoudig bedienen, want het touchscreen werkt dan nog steeds, terwijl je hem ook met de fysieke knoppen kunt bedienen. Dat de Virb Ultra 30 niet van zichzelf (spat)waterdicht is, is een gemis. Wel innovatief is de spraakbesturing. De microfoon is zelfs een speciale vermelding waard: door een speciale constructie in het onderwaterhuis is het geluid mét behuizing bijna net zo goed als zonder.

(lees verder onder de foto)

De Garmin Virb Ultra 30.
Tweakers De Garmin Virb Ultra 30.

GoPro Hero 5 (€ 289)

De GoPro 5 - het al wat oudere en dus goedkopere model - en de GoPro 6 zijn van zichzelf waterdicht en bestand tegen valpartijen en vorst. Wat bediening betreft vonden we ze eveneens het prettigst in gebruik. Het aanraakmenu van het scherm is vrij vlot te doorlopen. De twee camera's zien er van buiten vrijwel identiek uit en hun interface is helemaal geoptimaliseerd voor touch. Ook wat accuduur betreft staan ze samen bovenaan het rijtje.

(lees verder onder de foto)

De GoPro Hero 5.
Tweakers De GoPro Hero 5.

GoPro Hero 6 (€ 419)

Wat specificaties betreft steekt de nieuwe GoPro Hero 6 echt boven alle andere uit. Zijn beelden zijn zeer contrastrijk, en hij kan overweg met de hoogste frameratio: hij kan in 4k filmen met 60 beelden per seconde en in 'gewone' hd zelfs met 240 beelden per seconde. Ook op gebied van batterijduur is hij de topper van de camera's in deze lijst.

(lees verder onder de foto)

De GoPro Hero 6.
Tweakers De GoPro Hero 6.

Nikon KeyMission 170 (€ 299)

Nikons eerste actiecamera slaat een wat vreemde koers in, met enerzijds een waterdichte behuizing, maar anderzijds een rudimentair menu dat rechtstreeks afkomstig lijkt van zijn fotocamera's en daardoor voor een actiecamera veel minder doordacht is. Ook qua beeld is de Nikon KeyMission 170 zeker geen topper, en op gebied van accuduur zit hij gewoon in het peloton. Wat wel aardig is, is dat de camera geleverd wordt met een klein balhoofd dat je ergens op kunt plakken. Dankzij een draaischroef kun je de camera daar makkelijk op bevestigen of demonteren.

(lees verder onder de foto)

De Nikon KeyMission 170.
Tweakers De Nikon KeyMission 170.

Klik hier voor meer actiecam-ideeën.

Lees ook:

Vijf dingen waarop je moet letten wanneer je een camera koopt

Drie sport-wearables waar je echt gezonder van wordt

High-end actiecamera's in actie
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jimmy leirens

    Heb gopro 6 en ben er super blij mee, vast om helm of board en geweldige filmpjes van de Kids en mezelf!

  • patrick mostin

    Heb er al verschillende getest...en voor mij is de contour en de ion de beste...zeker in de sneeuw...

  • Peter Buyck

    .. Het ski-seizoen is toch bijna voorbij? De grootste groep ging toch skiën tijdens de krokusvakantie...