De belangrijkste nieuwigheden op IFA

afp
Op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn, de belangrijkste Europese beurs voor entertainmenttechnologie en consumentenelektronica, lieten fabrikanten afgelopen weekend weer hun nieuwigheden op het publiek los. Hier zijn de vier interessantste producten.

1 / Producten met Google- en Amazon-AI erin

Nadat Google en Amazon hun eigen 'slimme' speakers lanceerden met toegang tot de artificieel intelligente systemen die beide techreuzen verder aan het uitbouwen zijn, komen er ook stilaan producten van andere merken op de markt met Googles Assistant- en Amazons Alexa-AI erin. Audiomerken Onkyo en JBL kondigden bijvoorbeeld speakers aan die uitgerust zijn met Google Assistant: het model van Onkyo lijkt op een traditionele boekenplankspeaker terwijl JBL met drie verschilende modellen komt, waarvan twee draagbaar. Nieuwe Philips-tv's zullen eveneens worden uitgerust met Google Assistant, zodat bezitters de mic-knop van hun afstandsbediening gebruiken om de assistent vragen te laten beantwoorden, films of series van streamingdiensten te starten en smarthome-apparaten zoals Philips Hue aan te sturen.

Het Chinese Lenovo liet op IFA ook de Home Assistant Pack zien, een dockingaccessoire voor Tab4-tablets van het bedrijf dat van Amazons slimme Alexa-assistent is voorzien. De combinatie zorgt ervoor dat Alexa vragen beantwoord en op stemcommando's reageert, terwijl de tablet bijbehorende informatie kan tonen.

Slimme Onkyo-speaker
Tweakers Slimme Onkyo-speaker

2 / Philips: quantum dots en 'zwevende' soundbar

TP Vision, de Chinese exploitant van Philips-tv's, kondigde ondertussen ook nieuwe 55"- en 65"-tv's aan die voorzien zijn van een 4k-lcd-paneel met zogeheten quantum dots. Het is de eerste keer dat het bedrijf die technologie, een verbetering voor het klassieke lcd-scherm die een concurrent probeert te zijn voor Oled, inzet voor zijn Philips-tv's. Het geluidssysteem bestaat uit een op het eerste gezicht 'zwevende' geïntegreerde soundbar van aluminium, met naar voren gerichte speakers. De lage tonen worden verzorgd door een naar achter gerichte 'double ring'-speaker met geïntegreerde bassport.

TP Vision

3 / Na 4K komt... 8K!

Als het van de Japanse fabrikant Sharp afhangt, is zelfs 4K-beeld binnenkort oud nieuws. Het bedrijf begint dit jaar in China en Japan met de verkoop van 8k-tv's voor consumenten. Volgend jaar komen er ook tv's uit die Aquos 8k-serie naar de Europese markt. Het eerste model heeft een 70"-formaat.De tv's hebben een 8k-resolutie van 7680x4320 pixels. Tijdens de presentatie van de 8k-tv's zei een topman van Sharp volgens DigiTimes dat er ook gewerkt wordt aan 8k-tv's met afmetingen van 60", 65" en 80". In welke Europese landen Sharp begint met de verkoop van zijn 8k-tv's in maart volgend jaar, is nog niet bekend. Ook heeft de fabrikant nog geen prijzen bekendgemaakt.

Sharp

4 / Muisstille DJI Mavic Pro-drone

DJI heeft nieuwe versies van twee van zijn quadcopters aangekondigd. Door aanpassingen aan onder andere de propellers heeft DJI de geluidsproductie bij de Platinum-versie van de Mavic Pro met 60 procent teruggebracht. DJI gebruikt bijvoorbeeld ook vernieuwde elektronische controllers. Die combinatie levert een afname van de geluidsproductie van 4dB op, volgens het bedrijf. Ook de vluchttijd is iets verlengd, naar 30 minuten, gemeten bij consistent op een snelheid van 25km/u vliegen zonder wind, terwijl de hovertijd op maximaal 27 minuten ligt. Bij de reguliere Mavic Pro liggen die tijden op respectievelijk 27 en 24 minuten. De accucapaciteit is bij beide modellen 2970mAh, waardoor de verbeteringen aan de nieuwe propellers en controllers toe te schrijven zijn. Verder is alleen de kleur aangepast. DJI levert de Mavic Pro Platinum vanaf september voor 1299 euro, honderd euro meer dan de adviesprijs van het origineel.


Meer technologienieuws:
Mac vs. pc: de strijd om de schoollaptop
Vijf smartphones met de beste verhouding prijs-kwaliteit
Motorola Moto X4 Preview: Meer is niet altijd beter

DJIReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.